Portada

“…en la nostra victòria hi ha lligada també la civilització, la cultura, el progrés i la dignitat del nostre poble”

(Anna Solà – 13/06/1938)

L’Anna Solà va ser una jove que va créixer amb els valors republicans, es va formar professionalment i culturalment i els anys de la guerra civil es va comprometre políticament. El franquisme li va estroncar la vida que s’havia imaginat com a republicana i com a dona.

Era taquimecanògrafa, treballadora de la Generalitat a Manresa. En plena guerra es va afiliar al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), al sindicat UGT i a les organitzacions Unió de Dones de Catalunya i Socors Roig de Catalunya.

Encapçalava manifestacions, parlava per la ràdio i participava en actes públics a Manresa i a la comarca.

El diari UGT li va obrir les portes i en menys d’un any va escriure vint-i-quatre articles, alguns com a representant de la Unió de Dones de Catalunya. Els seus articles traspuen un esperit rebel i unes fortes conviccions.

L’Anna va invertir molts esforços en la creació de la Unió de Dones de Catalunya a Manresa, organització que anava més enllà dels partits per agrupar totes les dones antifeixistes, fossin afiliades o no a partits i sindicats.

Va ser empresonada i condemnada en consell de guerra a vint anys i un dia després que el fiscal li demanés la pena de mort.

Tota la vida va parlar del que va viure a la Presó Provincial de Dones de Barcelona, cosa que ha permès a la seva filla completar unes memòries farcides d’històries viscudes per les dones dintre d’aquella presó.

I en aquell moment tan complicat, va sorgir una història d’amor de presó a presó. Es van començar a cartejar amb el Josep Batalla, un extinent republicà empresonat a la Model, i es van enamorar.

En aquest web hi trobareu els més de vint articles que va escriure als diaris UGT i El Dia, una biografia, unes memòries completades per la seva filla a partir de records i documents, enllaços a diferents articles sobre la seva història d’amor de presó a presó, fotografies de diferents èpoques i documents.

Conxita Parcerisas Estruch