Portada

En aquest web transcrivim els noms del I CATÁLOGO DE EX ALUMNOS de la Asociación de ex alumnos del Instituto Nacional de Enseñanza Media de Manresa, editat l’any 1953 per Gràfiques Perramon.

Es tracta d’un llistat de 1.099 persones que, tal com diu a la introducció Valentí Masachs Alavedra, president de l’Associació, recull  l’alumnat oficial o oient que “han convivido en sus aulas; aquellos que han alegrado con su juventud su riente edificio” des de la inauguració de l’edifici,  el curs  1927-28, i fins el curs 1950-51. Al llistat, ordenat alfabèticament tal com surt al catàleg, podeu fer una cerca per curs escolar.

Tal com expliquem a les observacions sobre la relació d’alumnat, el llistat és incomplet. Tanmateix, pensem que és molt útil donar-lo a conèixer per la importància que l’Institut Lluís de Peguera ha tingut per Manresa i el Bages i pel gran nombre de persones conegudes que van sortir de les seves aules.

A més de la relació de tots els noms i els cognoms dels alumnes, en aquest web hi trobareu una anàlisi de les dades on, entre altres informacions, podreu veure-hi el nombre d’alumnes per cursos, el percentatge d’homes i de dones, les carreres universitàries o les llicenciatures i les professions que tenien l’any d’edició del catàleg (1953) i els municipis on vivien aquell any. També podem saber que tres van ser assassinats durant la rereguarda republicana, quatre van morir al front de guerra, nou van ser cridats a files com a “biberons”, tretze van ser empresonats a camps de concentració o presons franquistes, dos van patir la depuració  i dos més, Joaquim Amat-Piniella i Josep Bailina, van ser deportats al camp d’extermini de Mauthausen, a Àustria.

Finalment, també podeu veure a imatges la portada i la introducció del catàleg, una fotografia d’alumnes i la primera matrícula de l’Institut.

 

Buscar a tot memoria.cat