L’expedient de maçoneria de Lluís Companys, conservat a l’Arxiu de Salamanca

Us oferim el sumari contra Lluís Companys del “Tribunal Especial para la Represión de la Masonería y del Comunismo”, que es conserva a l’Arxiu de Salamanca.

D’entre els papers aplegats a l’expedient, en destaquen els textos de tres discursos del president Companys de l’època de la guerra civil: una al·locució en francès i anglès; el discurs que pronuncià el 27 de desembre de 1936, amb motiu del 3r aniversari de la mort de Francesc Macià, i un altre de l’1de març del 1938, fet al Parlament de Catalunya.

Pel que fa a la documentació relacionada amb la maçoneria, cal destacar la fitxa de Companys de la lògia “Lleialtat”, en la qual es va iniciar l’any 1922; els requeriments de d’informes sobre aquesta pertinença –a càrrec de les autoritats franquistes- i la carta de la lògia Conde de Aranda, del 12 d’agost de 1934, on es felicita entusiàsticament Lluís Companys “por su actuación que estimamos altamente masónica, en defensa de los derechos de los humildes”.

La documentació produïda pel Tribunal, majoritàriament, és de l’any 1941, quan Lluís Companys ja havia estat afusellat. El judici, doncs, era un element més de propaganda criminalitzadora contra la maçoneria i contra el mateix president.

L’expedient de Salamanca també inclou l’acta de defunció de Companys. Com en la majoria de casos dels presos afusellats pel règim franquista, la causa de la mort queda descrita així: “a consecuencia de hemorragia interna traumática”.

L’acció penal per la pertinença de Lluís Companys a la maçoneria es va declarar extingida, doncs, “por fallecimiento del reo”.

Finalment, al marge de l’expedient de maçoneria, us oferim 6 documents més del mateix Arxiu relacionats amb Lluís Companys.

Joaquim Aloy

Buscar a tot memoria.cat