Publiquem un vídeo d’una entrevista d’Enric Roca a Hilari Raguer, enregistrada el 2017, sobre la persecució religiosa de 1936

Memòria.cat publica l’entrevista que el cineasta Enric Roca i Carrió va fer a Hilari Raguer i Suñer el febrer de 2017, en motiu dels treballs preparatoris per a la realització del documental que estava preparant sobre la persecució religiosa de 1936 a Manresa.

Va ser una de les primeres entrevistes. Després, el documental va anar ampliant continguts amb el testimoniatge d’altres 27 persones, fins que l’estiu de 2018 va quedar finalitzat, amb el títol Sospita de fe. Es tracta d’un documental de gran interès històric especialment per la quantitat i qualitat de testimonis que aporta -molts desconeguts fins aleshores- sobre la repressió que va viure Manresa durant la rereguarda republicana.

Com va fer amb el cronista de la ciutat de Manresa, Josep M. Gasol, en motiu de la seva mort, Enric Roca ha recuperat els arxius de l’entrevista que tenia gravats per presentar-los com una autèntica conferència sobre el tema. Conscient de l’aportació històrica dels seus continguts, la recopilació es presenta com un homenatge del cineasta, en motiu de la col·laboració de l’historiador per la realització del documental.

L’entrevista, que es va realitzar a la infermeria del Monestir de Montserrat, repassa la tradició anticlerical espanyola i aprofundeix en els fets relacionats amb la persecució religiosa de 1936 i les conseqüències en el desenllaç de la guerra.  La conversa té una durada de 55 minuts i, encara que no entra en els fets esdevinguts a Manresa, serveix d’introducció a l’estudi de la persecució religiosa de 1936.

Podeu veure l’entrevista aquí:

 

També podeu recuperar l’entrevista que li vam fer des de Memoria.cat l’any 2008.

L’historiador Hilari Raguer ens va deixar l’1 d’octubre d’enguany als 92 anys d’edat.

Buscar a tot memoria.cat