CONVERSA ENRIC ROCA-JOSEP M. GASOL

Memòria.cat publica l’entrevista que el cineasta manresà Enric Roca i Carrió va fer a Josep M. Gasol i Almendros a principis de 2017, mentre preparava la realització d’un documental sobre la persecució religiosa de 1936 a Manresa.

La conversa va transcórrer al llarg de dues tardes, en el propi domicili de l’entrevistat. La primera, per parlar sobre l’enderroc d’esglésies i, la segona, per parlar del martiri i assassinat de religiosos a la ciutat.

Després de recopilar aquest testimoniatge, el documental va anar ampliant continguts amb entrevistes a d’altres persones, fins que l’estiu de 2018 va quedar finalitzat, amb el títol Sospita de fe.

En aquell moment, es va organitzar una projecció privada per mostrar el resultat final a tots els seus protagonistes. Malauradament, alguns ja no hi eren i altres no hi pogueren assistir. Mossèn Gasol, que no es sentia prou bé de salut, va posposar el visionat del documental per més endavant i, pocs dies després, va morir.

Enric Roca, conscient del valor de la gravació i atès que, probablement, es tracta de les últimes imatges enregistrades en vida del qui va ser durant tants anys l’Arxiver de la ciutat, ha recuperat els trossos descartats en el muntatge final i els presenta com una autèntica conferència sobre el tema. La conversa –d’una durada de 48’- fa un repàs històric des del 1934 fins l’actualitat, aportant informació detallada d’aquest episodi tràgic de la història de la nostra ciutat, sempre insuficientment explicat.

El documental Sospita de fe es presentarà el proper 23 de febrer, a les 18 h. de la tarda, a l’Espai Plana de l’Om, en una sessió organitzada per Cineclub Manresa. La projecció està inclosa dins de la programació per a commemorar els 80 anys dels bombardeigs franquistes i el final de la guerra civil a Manresa.

Buscar a tot memoria.cat