Presentem digitalitzat el llibre de visites de la Casa Jorba (1907-1968)

El nostre portal de webs, www.memoria.cat, publica la digitalització del llibre de signatures de la Casa Jorba, en el qual podem trobar les dedicatòries i signatures de persones rellevants que van visitar els Magatzems Jorba de Manresa entre els anys 1907 i 1968. El web inclou la transcripció dels textos dels signants.

L’autor del web és Joan Maria Serra, que ja va treballar en el web de les 2.500 fotografies de la Casa Jorba (www.memoria.cat/jorba). L’elaboració dels dos webs ha estat possibles gràcies a la disponibilitat i facilitats ofertes per Ricard Jorba Garcia, dipositari de l’Arxiu Lluís G. Jorba Gomis.

El llibre es va iniciar l’any 1907, possiblement per consolidar el prestigi comercial de l’empresa, quan es va decidir que hi hauria un àlbum de visites on deixar constància dels visitants que rebia la casa. El llibre va ser confeccionat amb un luxós relligat a la Impremta de Sant Josep de Manresa.

La primera signatura que hi va haver va ser la del bisbe de Solsona, Lluís d’Amigó i Ferrer, el 16 de desembre de 1907. Durant més de 60 anys, fins a l’any 1968, hi van estampar les seves signatures polítics, eclesiàstics, mestres, fabricants, nobles, religiosos, militars… una àmplia i variada mostra de la diversitat de persones que van ser rebudes i acompanyades pels propietaris de l’empresa. La darrera signatura que hi consta és la de Maria Teresa de Borbó Parma, germana del pretendent carlista al tron d’Espanya, el 2 de juliol de 1968.

En pàgines especialment il·luminades, hi ha les signatures de la Infanta Isabel de Borbó, el 23 de juliol de 1912; del rei Alfons XIII, el 19 d’octubre de 1926; i del general Francisco Franco, el 20 de maig de 1947. Entremig, hi podem conèixer les signatures i les dedicatòries de tot de personalitats: Francesc Macià (l’any 1922), Carme Karr, Àngel Guimerà, Josep Torras i Bages, Francesc Vidal i Barraquer, Francesc Cambó, Lluís Millet, Alejandro Merletti, Anselm M. Albareda, Eusebi Bertrand i Serra i altres. Tancant l’àlbum de visites, trobem sis pàgines on el 8 de juny de 1980 van signar els antics empleats dels Magatzems Jorba que van assistir a la trobada que es va fer a l’Hotel Pere III de Manresa.

L’àlbum de visites conté 203 signatures amb dedicatòria i 288 sense, en total 491 signatures de visitants, de les quals se n’ha pogut identificar l’autor en 432 casos.

 

L’enllaç del web és el següent: www.memoria.cat/signaturescasajorba

Buscar a tot memoria.cat