Ens deixa Joan Guitart Clapera, un cronista gràfic de Manresa i un apassionat del cinema

Avui hem perdut Joan Guitart Clapera, un cineasta i activista cultural manresà que, entre moltes d’altres coses, ens deixa un llegat immens de films de 50 anys de la història de Manresa i del Bages d’un gran valor documental.

La seva col·laboració amb l’Associació Memòria i Història de Manresa els darrers temps va donar com a fruit un web amb els seus 250 curtmetratges classificats i ordenats, on ell hi va col·laborar amb un gran entusiasme. Va ser en el transcurs d’aquest treball que ens informà de l’existència de quatre curtmetratges dels anys 60 i 70. Es van poder localitzar, es van digitalitzar i el juliol de l’any passat es van presentar públicament als Cinemes Bages Centre de Manresa. Joan Guitart era autor d’un dels quatre films. Es tracta d’un magnífic i extens reportatge de les importants obres de pavimentació de la ctra. de Vic i ctra. de Cardona de l’any 1970.

Guitart va treballar per als Magatzems Jorba i va esdevenir un dels artífexs de les seves campanyes publicitàries, pioneres i trencadores. També va destacar com a dibuixant de publicitat i pintor, dissenyant logotips de nombroses empreses, actes i institucions. Va ser alumne destacat del pintor Evarist  Basiana. Guitart és autor de molts documentals i curmetratges de ficció, que també es poden veure a www.memoria.cat. També s’hi troben molts reportatges de la seva etapa com a càmera a TVM, la televisió de Manresa.

L’Associació Memòria i Història de Manresa expressa el seu condol a la família i agraeix a Joan Guitart el seu treball, la seva obra i la generositat i confiança que sempre ens va mostrar.

I el recordem amb aquest vídeo de 2’ que en homenatge seu vam projectar als Cinemes Bages Centre en la presentació dels quatre curtmetratges esmentats.

Buscar a tot memoria.cat