Portada

Us presentem una gravació en vídeo d’uns 90 minuts, dividida en 44 talls, d’una entrevista a l’advocat, erudit i humanista Xavier Sitjes i Molins, realitzada per Joaquim Aloy i Pere Gasol, el gener de 2010.

Xavier Sitjes i Molins, nascut a Sallent el 1921 i establert a Manresa el 1946, és una persona  compromesa amb la ciutat, la comarca i el país, i amb els ideals del catalanisme, la llibertat i la justícia social. És, a més, un rellevant investigador i divulgador especialitzat en patrimoni medieval i barroc, tot un referent per als estudiosos en aquests àmbits. El proper 8 d’octubre rebrà la Medalla de la Ciutat de Manresa al Mèrit Cultural. (Vegeu: “Xavier Sitjes, un humanista amb mèrit cultural”).

Durant l’entrevista, Xavier Sitjes parla dels seus records de la República, la guerra i el franquisme, entona “El cant del poble”, parla de com va veure l’intent d’assassinat del líder d’Estat Català Marià Homs, de com van saber que el seu pare no estava a la llista dels que el Comitè Revolucionari de Sallent volia matar, de les persones que coneixia que van ser assassinades el 1936 i d’altres que van ser executades el 1939. També refereix les seves trobades amb maquis, la negativa a assistir a la recepció del general Franco durant la primera visita que féu a Manresa, les seves conviccions independentistes, el fet que va ser la primera persona que va publicar en català a Manresa durant el franquisme, les seves trobades amb Jordi Pujol, les discrepàncies que -com a militant d’Unió Democràtica de Catalunya- mantingué amb Josep Antoni Duran i Lleida, la seva participació a l’Assemblea del Bages i a l’Assemblea de Catalunya i diferents aspectes de la repressió franquista. En un altre ordre de coses, Sitjes ofereix la seva opinió sobre la restauració de Sant Benet de Bages i la desaparició de Caixa Manresa.

 

Buscar a tot memoria.cat