Coses viscudes

Va de Carnestoltes

Recordo un diumenge de Carnestoltes. Llavors, en aquells anys immediats a l’acabament de la guerra, els primers anys quaranta, no es feia i durant molts anys el Carnestoltes que ara coneixen ni molt menys perquè estava prohibit. Senties a parlar a la gent gran del que ells havien viscut, però jo no hi entenia res.

Per a la mainada es venien carotes de cartró. Una de les botigues on en venien i on el meu únic germà, de nom Vicenç, les van comprar era a la plaça de l’Ajuntament, en aquells temps dita “Plaza de los Mártires”. Era una botiga que hi havia en començar la plaça, a l’esquerra, entrant pel carrer de Sobrerroca. La botiga era portada per unes dones grans. Hi havia un rètol al damunt de la porta i de l’aparador on deia “Confecciones”. A mi això em feia rumiar molt, no ho entenia. Per aquest nom, jo entenia la confessió de l’església de què tant ens parlaven a l’escola i a doctrina.

Doncs bé, la quitxalla sí que ens disfressàvem. Em recordo a mi mateix amb la carota que em tapava la cara i una bata de la mare que m’arribava als peus i una boina al cap que vaig trobar per casa, i que no vaig saber mai de qui podia ésser, ja que el meu pare sempre l’havia vist sense res al cap. Vestit així i amb altres, aquell matí de diumenge anàvem per les cases, trucàvem, fèiem sortir la gent i algú, no tots, ens donaven algun cèntim, poca cosa, deu o cinc cèntims d’aquells de coure, que a casa fèiem servir per tirar al comptador del gas.

Una de les cases on vàrem anar fou a cal Martí, lleter, la primera casa de l’incipient carrer de l’Era de l’Huguet. Era una vaqueria de la qual el meu pare sempre deia que a cal Martí, en néixer el meu germà i després jo, hi havien comprat una vaca. Tots dos vam haver de ser alletats amb llet de vaca perquè la mare no ens va poder alletar.

 

Últims records

WhatsApp Image 2021-09-07 at 13.18.30
Enric Roca Carrió
Joan Requesens i Piquer
Joan Requesens i Piquer
Joan Requesens i Piquer
Joan Requesens i Piquer
Jaume Grandia i Cortina
Jaume Grandia i Cortina
Joan Requesens i Piquer
Joan Requesens i Piquer
Buscar a tot memoria.cat