Fotografies dels ponts destruïts durant la retirada republicana, el 1939

Joaquim Aloy

En aquest apartat podeu veure un recull de fotografies dels ponts destruïts a Manresa la matinada del 24 de gener del 1939 per les forces republicanes per endarrerir l’avenç de les tropes franquistes i facilitar la retirada. També imatges de la reconstrucció d’alguns d’aquests ponts.

Les últimes setmanes de la guerra civil les vies de comunicació van ser un objectiu militar vital per a l’exèrcit republicà. Soldats sapadors van destruir ponts i causar destrosses a carreteres i vies fèrries. Alguns hi van perdre la vida, però el seu treball va evitar que milers de refugiats i una bona part de l’exèrcit republicà fossin capturats.

El 24 de gener de 1939, cap a les dues de la matinada, la gran massa de les tropes republicanes batudes en retirada passaren per Manresa. Quan els últims combatents van haver abandonat Manresa, membres del cos d’enginyers de l’exèrcit republicà van fer volar la majoria dels ponts. La detonació fou eixordadora i ressonà per tota la ciutat. Moltes cases van trontollar i es van trencar els vidres dels edificis propers, entre els quals els vitralls de la Seu.

Les explosions destruïren el Pont Vell, la passarel·la de l’estació del Nord, el pont de Can Poc Oli, el pont del ferrocarril, el Pont Fumat i el Pont Nou. A causa d’un problema tècnic amb les càrregues de dinamita, el pont de Sant Francesc no es volà. Un dels soldats que les havia col·locades, el manresà Josep M. Pascual Guitart, en anar a comprovar per què no esclataven, hi trobà la mort, ja que feren explosió en aquell precís moment. La dinamita només va fer malbé una arcada, la més propera a la banda de l’estació, que, en entrar, els franquistes referen aviat. El pont de ferro no fou destruït per la proximitat de les cases.

L’espant que causà aquella intensa explosió dels ponts s’apoderà de la majoria de manresans que, amagats als refugis o en amagatalls de les cases, no sabien què havia passat. Hores després, l’exèrcit rebel entrava victoriós a Manresa.

Vegeu més informació a: La retirada de les forces republicanes de la ciutat de Manresa (gener del 1939) i L’entrada de les tropes franquistes a Manresa.

Quadern de soldats republicans encarregats de destruir els ponts durant la retirada.

Vegeu el vídeo de l’entrada de les tropes franquistes a Manresa (S’hi pot observar com va quedar el Pont Nou després de les explosions).

Vegeu 100 fotografies de la reconstrucció del Pont Vell

Podeu veure diferents vídeos de testimonis sobre la retirada dels republicans i l’entrada de les tropes franquistes.

Podeu veure 3 vídeos de testimonis sobre el pont de la Reforma que es va construir el 1940-1942: Joan Rius i Soler (1925), Lluís Soldevila i Mominó (1931) i Josep Torra i Ferrer (1921).