(Montserrat, 8/4/2021)

Les visites d’Himmler i Franco a Montserrat

Malgrat el seu compromís catalanista i democràtic, els monjos de Montserrat hagueren de rebre -en plena dictadura- visites de personatges amb les mans tacades de sang com ara Heinrich Himmler -lloctinent de Hitler- o del mateix general Franco.

 

TRANSCRIPCIÓ:

LES VISITES D’HIMMLER I FRANCO  A MONTSERRAT

La visita d’Himmler

Pare Massot i Muntaner: Quan va venir ell, pel que he sentit explicar, va venir un moment i només va tenir relació amb dos o tres que parlaven alemany, i un d’ells… és que a més hi ha una altra història, que és que l’Església catòlica en conjunt no era feixista ni era partidària de Hitler, i el papa Pius XI va fer una encíclica que es deia Mit brennender Sorge amb molta preocupació que anava en contra del feixisme. I a mi em deien que l’abat Marcet quan sentia discursos del Franco deia: “Això és feixisme”. I aleshores, quan van venir aquesta gent, quan va venir el Himmler, li van retreure que a Alemanya perseguien l’Església. Són aquelles coses que… l’havien de rebre, perquè no podien fer altra cosa, però no el van febre sota pali com rebien el Franco.

 

La visita del general Franco

Joaquim Aloy: En canvi el Franco, sí…

Massot: Bueno, perquè, clar, és que no es podia fer d’altra manera en aquells moments. Més endavant ja no eh! Quan jo vaig venir aquí ja l’havien suprimit; després del concili van suprimir el pali. I van dir: “Això és una cosa que no…”. I l’última vegada que va venir, jo era a Alemanya llavors, era l’any 70, i vaig rebre una carta de l’abat Cassià, que llavors era prior –em sap molt greu no haver-la guardat però em va fer por, la vaig estripar perquè em va fer por que me l’agafessin a la duana, i també perquè acumules coses i…–, i em deia, em penso que era l’alcalde d’Igualada que va dir: “Los monjes de Montserrat son unos cabrones”, perquè no havien posat el pali. I de fet quan venia el Franco portaven uns autocars que eren de gent pagada que venien i berenaven, o dinaven, o el que sigui i feien una excursió. I el Franco content que el poble estigués amb ell.

 

Buscar a tot memoria.cat