Portada

En aquest web us oferim uns documents de gran interès sobre el fill del president Lluís Companys, Lluís Companys i Micó, a qui la família anomenava “Lluïset”. Era el fill malalt del President. La seva desaparició durant un bombardeig alemany a França fou una de les raons principals perquè Companys restés al país veí –mentre esperava trobar-lo- i no marxés cap a Amèrica, fet que l’hauria salvat de la detenció per part dels nazis i de l’afusellament ordenat pel general Franco.

Aquí podeu veure quatre escrits que Lluís Companys fill va enviar al seu pare: dues postals des d’una clínica de Bèlgica i dues cartes breus des de la clínica de París on s’estigué posteriorment. També presentem, entre altres documents, unes cartes de Carme Ballester, la segona esposa de Lluís Companys, adreçades a la clínica francesa. Carme Ballester tindria cura del Lluïset fins a la mort d’aquest, el 1956.

Aquesta documentació es trobava entre els papers de Camil Companys, germà del President, que la policia francesa requisà després del seu suïcidi, el 20 de setembre de 1940. Aquest fet tràgic podria explicar-se perquè a principis de 1940 Camil es traslladà de Montpeller a París per respondre a un doble encàrrec del seu germà Lluís: ajudar a la Layetana Office, l’oficina que hi tenia la Generalitat; i, segons va assenyalar Felip Solé i Sabarís, per trobar el seu fill desaparegut durant l’ofensiva alemanya. La seva angoixa vital hauria augmentat en no aconseguir aquest segon objectiu, la qual cosa el portà al suïcidi.

 

Fons: Archives Nationales

Localització de la documentació: Jordi Pons Pujol

Buscar a tot memoria.cat