Portada

El 3 d’abril del 1979 es van celebrar a l’estat espanyol les primeres eleccions municipals democràtiques des del temps de la República (les últimes havien estat el gener del 1934). A Manresa hi van concórrer vuit candidatures. En recordem els noms i els seus caps de llista:

 

Agrupació d’Electors Independents. Ramon Cuitó Miserachs

Centristes de Catalunya-UCD. Josep Agustí Garriga Caro

Convergència i Unió (CiU). Josep Maria Vives i Llambí

Esquerra Republicana de Catalunya. Conrad Planas i Bages

Falange Española. Fernando Pastor Campoy

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Joan Cornet Prat

Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN). Ignasi Perramon i Carrió

Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Ramon Majó Lluch

 

El resultat de les eleccions atorgà els següents regidors: PSC (8), CiU (7), PSUC (5), CC-UCD (3), PSAN (1) i Agrupació d’Independents (1). Les candidatures d’ERC i Falange no van obtenir representació. El consistori es constituí el 19 d’abril. Joan Cornet i Prat fou elegit alcalde per 14 vots a favor (PSC, PSUC i PSAN) i 11 en blanc (CiU, UCD i Independents).

En aquest web us presentem l’àudio del debat final que el 31 de març de 1979, tres dies abans de les eleccions, van mantenir els vuit caps de fila dels partits polítics al Teatre Conservatori. Us l’oferim amb la transcripció de totes les intervencions, algunes fotografies i la informació que van publicar-ne els diaris manresans.

L’acte va ser organitzat per Jove Cambra de Manresa i moderat per Joan Verger Grau, membre d’aquesta entitat. També van participar-hi els mitjans de comunicació Gazeta de Manresa, Ràdio Manresa i Regió7. A la primera part cada candidat tenia set minuts per exposar el seu programa. A la segona part havien de respondre les preguntes que els ciutadans els havien fet arribar per escrit.

Entre la trentena de preguntes formulades, cal destacar les relacionades amb la toponímia franquista, els “padrins” que tenia l’Agrupació d’Electors Independents, la fiscalitat, el Conservatori de Música, la Banda Municipal de Música, l’escola d’adults, la Guàrdia Urbana, la professionalització dels càrrecs de l’alcalde i regidors, el Pla General d’Ordenació Urbana, l’ensenyament, el patrimoni urbà, la planta de gas, la descentralització dels plens municipals, la hisenda, el servei de premsa de l’Ajuntament i els pactes de govern postelectorals.

En alguns moments alguns àudios presenten deficiències de so. Tanmateix, la transcripció és molt completa i serveix de gran ajuda. Tot i així, val la pena escoltar les veus dels candidats -que s’estrenaven per primera vegada en un fòrum d’aquestes característiques, després de tants anys de dictadura- o les reaccions del públic, amb aplaudiments, crits o xiulets davant de segons quines intervencions.

Finalment, hi adjuntem dos escrits actuals: els dels periodistes de Regió7, Xavier Domènech i Gonçal Mazcuñán, que escriuen les seves impressions d’aquell acte des de la mirada d’avui dia, 42 anys després de la seva celebració.

 

Buscar a tot memoria.cat

El debat dels caps de llista de les candidatures de les eleccions municipals del 1979 a Manresa