Transcripció de la intervenció d’Ignasi Perramon i Carrió

(Teatre Conservatori, 31/3/1979)

 

Bé, els homes i dones del PSAN anem a l’Ajuntament per millorar les condicions de vida dels ciutadans. Especialment dels treballadors i del conjunt de les classes populars. Per això hem treballat fins ara i ho continuarem fent a les associacions de veïns, a les entitats culturals i en altres entitats ciutadanes. Les línies mestres del nostre programa i els punts que considerem més vitals són aquests: urbanisme, la participació ciutadana, la solució dels dèficits més urgents en els diversos serveis i la funció política dels ajuntaments en el camí de recuperar l’autonomia de Catalunya.

L’urbanisme considerem que és el que defineix el tipus de ciutat que tindrem si Manresa ha de ser per una banda una ciutat habitable o per contra ha de ser una ciutat agobiant, inhumana. Per això, d’aquí a un temps hem de disposar d’un instrument valuós que és el nou pla d’ordenació. Aquest pla ha de resoldre els dèficits que tenim en aquests moments d’equipaments i de zones verdes. Aquests serveis i parcs han de ser descentralitzats i repartits pels barris de Manresa i s’han de poder obtenir els solars necessaris per construir-los-hi per la via de la cessió que permet l’actual llei del sòl. I això permetrà que l’Ajuntament no hagi de pagar el cost que això representaria. El pla d’ordenació ha de preveure la instal·lació fora del casc urbà d’aquelles indústries perilloses o contaminants situades actualment a dins. Ha de salvaguardar el patrimoni natural i el patrimoni artístic, que, poc que en tenim, l’estem perdent. Ha de resoldre el problema de la circulació, regulant-la en especial al centre de la ciutat, ampliant l’illa de vianants i amb una política paral·lela d’aparcaments. Aquest pla és un dels primers temes que hi haurà a sobre de la taula de l’Ajuntament i possiblement un dels més conflictius. Des de l’Ajuntament vetllarem per les condicions de vivenda tant del casc antic –que a molts llocs no hi ha pràcticament les condicions per viure dignament– com pels pisos de l’Obra Social del Hogar que encara tenen molts problemes tant de materials com de construcció per resoldre. Per a nosaltres, en definitiva, l’urbanisme és la clau de volta de la ciutat.

Un altre aspecte prioritari per a nosaltres és la participació ciutadana. Hem de vèncer la desconfiança de la gent en l’Ajuntament, i això serà difícil, i hem de fer que participi en els debats, en les solucions dels temes de Manresa. Per això proposem la participació dels ciutadans a través de les seves entitats i associacions en els plens municipals, amb veu encara que sigui sense vot. Uns plens que no poden ser de protocol sinó un debat viu i obert on es pugui veure qui defensa cadascú. Per això també proposem la creació dels consells municipals que han d’anar cobrint cada àmbit, ja sigui la sanitat, la cultura, els joves, l’ensenyament, l’esport, etcètera. I per això procurarem informar el màxim a la ciutat. Procurarem portar una gestió oberta i potenciarem les associacions de veïns i el moviment popular ajudant a crear centres socials a cada barri de Manresa.

Un tercer apartat a resoldre és el dels dèficits que té Manresa en diversos serveis, com són la sanitat, la cultura, etcètera. Millorar l’assistència per exemple dels [inintel·ligible] marginats [inintel·ligible] i recuperar la força i la participació dels joves que també considerem nosaltres que és un sector marginat en la societat.

Les solucions de totes aquestes qüestions ara no us les puc exposar perquè això està al nostre programa i per raons de temps no puc entrar-hi. Ara, el que sí que us puc dir és que a l’Ajuntament no podrem fer pas tot el que voldríem, perquè l’Ajuntament no té les atribucions suficients, ni els diners suficients per tirar endavant això, i només en podrem fer un petit tros, una petita part. I això ha de quedar clar perquè després ningú no es desenganyi. I per això considerem que s’ha d’elaborar un pla d’urgències, un pla que contempli unes prioritats en les realitzacions que ha de portar endavant l’Ajuntament. Aquesta serà, per tant, una feina immediata de l’Ajuntament i apuntant com una de les qüestions de fàcil resolució i que cal canviar, perquè no ens tingui de seguir caient la cara de vergonya que, després de tres anys d’haver acabat el feixisme, almenys el feixisme clarament, doncs encara tinguem a Manresa noms de carrers sense canviar, diguem, no haguem recuperat a Manresa el nom popular dels nostres carrers.

I finalment, un quart aspecte és el de la funció política que supera el marc local, funció política que per a nosaltres es concreta a aconseguir una autèntica autonomia política dels ajuntaments, aconseguir una autèntica autonomia hisendística i es concreta a obrir bretxa per aconseguir una major autonomia per a Catalunya.

De cara a les eleccions, pensem que s’ha d’anar molt en compte perquè hi ha grups que volen jugar a defensar els seus interessos, hi ha grups que fins ara no s’havien mogut i que s’han format o s’han integrat aquí en el moment en què s’anaven a fer les eleccions municipals i que fins ara no els havia preocupat massa la política, grups que van a defensar els seus interessos i que de vegades no tenen ni tan sols la preparació suficient per estar a l’Ajuntament. Aquesta és la nostra opinió. Grups que tenen al darrere la part més dura de la patronal, grups que tenen al darrere sectors immobiliaris i grups que tenen al darrere persones considerades la dreta més dura, persones que havien presentat fa poc temps, concretament l’any 1976, el senyor Fraga aquí a Manresa com si fos el líder que havia de salvar Espanya. Finalment [aplaudiments] vull dir que en moltes candidatures hi ha representació d’empresaris, representació de sectors dretans, i nosaltres pensem que els treballadors no podem votar els empresaris perquè no representen els nostres interessos.

En definitiva, vull dir-vos que ens hi juguem molt en aquestes municipals, que podem fer una Manresa a la mesura dels homes i dones que hi vivim i que hem de barrar el pas als oportunistes i als especuladors. I per tot això us demanem un vot conscient, un vot útil, un vot per al PSAN, perquè els vostres interessos siguin representats a l’Ajuntament. Podeu estar completament segurs que no us defraudarem.

 

[aplaudiments]

 

Buscar a tot memoria.cat