Maria Matilde Almendros va néixer a Manresa el 10 d’octubre de 1922. Va ser una de les locutores de ràdio més populars i estimades de Catalunya i una de les actrius més reconegudes. Tota la vida va compaginar les seves dues passions, la ràdio i els escenaris.
Va ser una dona decidida i emprenedora que trencà motlles en uns anys de dictadura franquista on el paper de les dones quedava relegat a ser secundari. Va tenir un programa de ràdio propi i una companyia de teatre amb la qual va portar els clàssics del teatre català arreu de Catalunya. Va ser pionera en l’ús del català durant el franquisme i els primers anys de la democràcia.

Manresa, la seva escola de ràdio i de teatre
L’any 1937, en plena Guerra Civil, amb només catorze anys, ja fa teatre amb l’Elenc Juvenil Primavera de l’Ateneu Obrer Manresà.
Acabada la guerra va entrar a treballar a Ràdio Manresa com a locutora i com actriu de radioteatre. Del teatre amateur va passar a formar part de la Companyia del Teatro Apolo de Manresa i aquesta va ser la seva primera experiència semiprofessional en el món del teatre. A finals dels 40 va crear la Companyia Almendros-Ferrer amb l’actor Domènec Ferrer, i també va iniciar la seva pròpia companyia. La seva carrera professional es va consolidar a Barcelona durant la dècada dels 50.
Dona de ràdio
La calidesa de la seva veu, amb una dicció impecable tant en català com en castellà l’acompanyen tota la vida.
Va ser la presentadora i màxima responsable d’un programa de gran èxit i difusió a Radio Nacional de España (RNE), “De España para los espanyoles” (1964-1978).
Amb l’arribada de la democràcia, va ser una les primeres veus de la ràdio catalana. A Ràdio 4 va presentar programes com Temps Obert, Paraula i pensament, Lliçons de català i Novel·la. Va ser, també, una gran divulgadora del món de la sardana i la cultura popular, amb programes com La veu de la sardana o Fes ta Festa.

Actriu, directora i promotora teatral
L’any 1951 va debutar al Teatre Romea de Barcelona, teatre on treballarà molts anys com actriu professional i com a directora. Tenia registres molt diversos, tant podia interpretar Don Juan Tenorio de José Zorrilla com Juli Cesar de William Shakespeare. Amb la seva Companyia de Comèdies Maria Matilde Almendros, va divulgar autors com Verdaguer, Pitarra i Sagarra.

A la televisió, va treballar al circuit català de TVE des de la primera emissió, l’any 1964 i amb Joan Capri va protagonitzar una de les primeres sèries, Doctor Caparrós, metge de poble.
Va fer d’actriu en sis pel·lícules, va fer doblatge en català i sobretot en castellà, va enregistrar contes infantils en català i va participar en recitals poètics.
Va morir a Barcelona el 15 de desembre de 1995.
Reconeguda en vida i en els 100 anys del seu naixement
Els premis més importants que va rebre en vida van ser el Premi Ondas a millor locutora de ràdio (1969) i la Creu de Sant Jordi com a reconeixement a la seva trajectòria com actriu i locutora de ràdio en català (1990).

Manresa va posar el nom Plaça Maria Matilde Almendros l’any 1999.
Amb motiu dels 100 anys del seu naixement l’Ajuntament de Manresa l’ha nomenat manresana il·lustre en un acte de justícia envers ella i envers totes les manresanes. Totes les persones reconegudes en aquesta galeria eren homes a excepció d’una dona religiosa, Àngela Margarida Prat de Serafí, Mare Serafina (1543-1608), que en forma part des de l’any 1896. Ella és, doncs, la primera dona laica que forma part de la Galeria de Manresans i Manresanes Il·lustres.
També l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya juntament amb entitats manresanes han organitzat aquest 2022 l’Any Maria Matilde Almendros amb una exposició, xerrades i activitats diverses a Manresa i arreu de Catalunya.

Més informació:
Web Ajuntament de Manresa: Biografia de Maria Matilde Almendros.
Web Regió 7: Manresa fa il·lustre Maria Matilde Almendros el dia del seu centenari.