Documents i fotos destacats trobats en arxius

Manuscrit de Carme Ballester que narra la detenció de Lluís Companys i una seixantena de documents més -tots ells inèdits fins a la publicació al nostre web- sobre el President i la seva esposa, localitzats a l’Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Institut Internacional d’Història Social), d’Amsterdam. (Autor de la troballa: Joaquim Aloy)

 

L’expedient de divorci de Lluís Companys i la seva primera esposa, Mercè Micó, un document inèdit procedent de l’Arxiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. (Autor de la troballa: Joaquim Aloy)

 

Documents de Lluís Companys i Micó, fill del president. Quatre escrits que Lluís Companys fill va enviar al seu pare: dues postals des d’una clínica de Bèlgica i dues cartes breus des de la clínica de París on s’estigué posteriorment. També, entre altres documents, unes cartes de Carme Ballester adreçades a la clínica francesa. Localitzat als Archives Nationales (Autor de la troballa: Jordi Pons Pujol).

 

Documents de Camil Companys i Jover, germà del president. Entre altres documents, unes cartes que li envia la seva esposa, Josefa Pascual, des de Barcelona, on s’havia quedat amb el seu fill, i unes altres del seu germà Manuel. Localitzat als Archives Nationales (Autor de la troballa: Jordi Pons Pujol).

 

Un àlbum de fotografies inèdit -confiscat pel règim franquista- del famós fotògraf Josep Brangulí dedicades a l’advocat i polític Amadeu Hurtado, amb imatges de la proclamació de la República a Barcelona i d’altres esdeveniments. Va ser localitzat a l’Archivo Histórico Nacional de Madrid. (Autor de la troballa: Joaquim Aloy)

 

Nombrosos documents de la Catalunya central i alguns de Barcelona, localitzats a l’Arxiu de Salamanca. (Autors de les troballes: Joaquim Aloy, Jordi Basiana i Pere Gasol)

 

Expedient judicial sobre la vaga de juny de 1945 de la Fàbrica Nova de Manresa, completament desconeguda per la historiografia. (Autora de la troballa: Carme Botifoll Benasat)

 

Altres documents d’interès han estat localitzats per l’Associació als arxius de Salamanca i Àvila, i a l’Ufficio Storico dell’Aeronautica Militare, a Roma.

Aquests documents, doncs, han vist la llum per primera vegada gràcies al nostre portal de webs, Memoria.cat.

Buscar a tot memoria.cat