Publiquem el dossier inèdit de refugiada política de Carme Ballester i 8 cartes manuscrites inèdites de Manuel Companys, germà del president

A la vigília del 80è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, publiquem una documentació inèdita rellevant. D’una banda, el dossier de refugiada política de Carme Ballester, esposa del president Lluís Companys, que hem localitzat a l’Office Français de Protection des Réfugiés et Apatrides (OFPRA), a la rodalia de París. És un dossier que mostra com Carme Ballester va cercar la regularització de la seva situació acollint-se a les disposicions de les Convencions de Ginebra de 1933 i de les NN.UU. de 1951. Després de signar aquests acords, la República Francesa, que ja havia establert el 1945 l’Office Central des Réfugiés Espagnols, va crear el 1952 l’OFPRA i fou aquesta oficina la que va atorgar el 1953 l’estatut de refugiada política i la protecció de la República Francesa a “Maria-del-Carmen Companys”.

El dossier de Carme Ballester recull algunes de les gestions fetes a finals de 1969 i principis de 1970 per renovar l’estatut de refugiada política i tramitar la sol·licitud d’indemnització de la RFA com a vídua de represaliat pel nazisme.

 

Alhora, us presentem un nou web que recull 10 cartes inèdites de la correspondència entre Manuel Companys i Jover, germà del president, i Jaume Creus i Ventura, industrial i amic personal dels presidents Macià i Companys, durant el seu exili a França. 8 d’aquestes cartes són de Manuel Companys i estan datades entre els anys 1945 i 1948. Les cartes, trobades a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, fan referència, entre altres qüestions, a la reconstrucció del partit d’ERC a França, a les gestions per fer arribar les ajudes del Servei d’Ajut de la Generalitat als exiliats necessitats i a l’acte d’homenatge a Pau Casals el 1947 a Foix. A destacar l’esment que Manuel Companys fa de la repressió franquista: “no li vingui el mal pensament de tornar a casa, car la repressió és més forta que mai, sobretot contra Catalunya”. La documentació també palesa l’amargor de viure a l’exili i l’esperança de poder tornar aviat a una Catalunya lliure.

Hem transcrit les cartes manuscrites per facilitar-ne la lectura.

Aquí podeu consultar documents relacionats amb el president Lluís Companys que hem anat trobant els darrers anys a diferents arxius (Amsterdam, París, Àvila, Salamanca, Barcelona…) o que ens han aportat alguns particulars.

 

Localització de la documentació a l’Office Français de Protection des Réfugiés et Apatrides (París): Jordi Pons

Localització de la documentació a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà: Joaquim Aloy

Extracte del dossier de refugiada política de Carme Ballester i tarja postal de Manuel Companys a Jaume Creus, el desembre del 1945

 

Buscar a tot memoria.cat