Publiquem el diari inèdit de Valentí Ambròs, un emboscat de la guerra civil

Dediquem un web de Memòria.cat a recuperar el text d’aquest opositor i la “força oculta” al cor de la Catalunya republicana

 

Primavera de 1938, a la falda mateix de Montserrat, un jove Valentí Ambròs de només disset anys i futur hereu del mas del Ferran de Castellbell i el Vilar, és mobilitzat per engruixir la lleva del Biberó de l’Exèrcit Popular. És aleshores, i per no haver de trair els seus principis tradicionalistes i contraris a la República, que Valentí Ambròs defuig el reclutament i es converteix en un emboscat i en una “força oculta” –en paraules d’una veïna d’esquerres que malda per delatar-lo- enmig de la República en guerra contra el feixisme. A partir d’aquest moment i com a emboscat, Valentí Ambròs escriurà un diari on explicarà les desventures i perills que l’assetgen, l’esdevenir de la guerra, la quotidianitat de la vida clandestina i tot allò que passa a la comarca i al país fins a la fi de la guerra.

La publicació d’aquest diari inèdit va acompanyat d’una recerca històrica i transversal, que contextualitza en profunditat les arrels del moviment social, polític i ideològic al qual va pertànyer Valentí Ambròs i que va erigir-se com a vencedor a partir de 1939. La recerca i l’elaboració de continguts ha anat a càrrec de l’historiador Genís Frontera. El web també aprofundeix en el perfil dels emboscats i en l’estudi d’un informe inèdit de la Falange de Castellbell i el Vilar de l’any 1955.

Lluís Companys es refugia al Bages. En un moment de l’estiu de 1938, Valentí Ambròs escriu al seu diari com, vora on es troba emboscat, a la torre del Burés, i davant dels bombardeigs que pateix Barcelona, s’hi ha instal·lat el mateix President Companys amb la seva família. Al cor de la Catalunya republicana i a tocar del President de la Generalitat, hi ha un opositor emboscat, que escriu dia rere dia el Diari d’un emboscat que avui veu la llum per primera vegada.

Trobareu el web en aquesta adreça: https://www.memoria.cat/diari-emboscat/

 

Buscar a tot memoria.cat