Presentació d’una audioguia dels refugis antiaeris i els bombardeigs franquistes

Dijous 11: presentació. Dissabte 13 i diumenge14 : portes obertes al Refugi del Grup Escolar Renaixença

 El proper dijous, dia 11 de març, a les 7 de la tarda, a l’auditori de la Plana de l’Om, es presenta un nou itinerari audioguiat dels espais de memòria  de la ciutat “Els bombardeigs de l’aviació franquista sobre Manresa” i les plaques identificatives i informatives de refugis i espais bombardejats col·locades en 9 indrets del recorregut.

El treball, promogut per l’Ajuntament de Manresa, ha estat realitzat per l’Associació Memòria i Història de Manresa i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L’acte comptarà amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, i membres de l’Associació. Cal fer reserva prèvia de l’entrada, a partir d’aquest dissabte, a www.kursaal.cat

Amb aquest itinerari es proposa un recorregut pels diferents espais que conserven la memòria de la Manresa bombardejada i també dels diferents esforços que els manresans i les manresanes van realitzar per protegir-se de les bombes. A través de la plataforma izi.travel es proposen 24 localitzacions i, per cadascuna d’elles, una extensa informació històrica que permet conèixer els fets i les seves conseqüències. L’enllaç a l’audioguia es pot trobar al web de l’Ajuntament de Manresa www.manresa.cat/itineraris_espais_memoria o directament al portal d’izi.travel, fent la cerca per Manresa.

Paral·lelament, s’han instal·lat nou plaques identificatives i informatives de refugis i espais bombardejats col·locades en diferents indrets del recorregut. Totes elles contenen informació escrita i una imatge de documentació antiga o de l’interior dels refugis i un codi QR que remet a l’audioguia. Més endavant, se n’hi afegiran algunes més.

També es reeditarà el fulletó dels Espais de Memòria de Manresa per recollir la informació del nou itinerari.

Els dies 13 i 14, hi haurà portes obertes al Refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença (carrer del Canonge Montanyà) i a l’exposició permanent “Manresa. I la mort va caure del cel. Els bombardeigs a finals de la guerra 1938/39” que hi ha a l’interior en memòria de les 35 víctimes mortals que com a mínim hi va haver.

Les portes obertes seran el dissabte 13 de març de 17 a 20h i el diumenge 14 de març de 10 a 14h. La visita es farà en grups reduïts i seguint les mesures de prevenció. Cal fer reserva de l’entrada a www.manresaturisme.cat a partir del dilluns dia 8.

Al llarg dels mesos de març, abril i maig, s’ofereix als centres educatius de la ciutat poder fer també la visita a l’interior del refugi sota l’escola Renaixença i l’exposició permanent que hi ha instal·lada.

Aquestes accions deriven del Programa Municipal de Memòria Històrica de Manresa i també donen compliment a un acord del Ple de l’Ajuntament de Manresa, a proposta de Fem Manresa, per difondre el coneixement sobre els bombardejos i els refugis antiaeris de la ciutat i dignificar-ne el seu estat.

Les germanes Maria i Marina Gibert i Rubinart, de 12 i 11 anys, víctimes mortals del bombardeig franquista del 21 de desembre del 1938. (Col·lecció familiar)
Buscar a tot memoria.cat