En el 90è aniversari de la seva mort, publiquem una carta inèdita de Joan Selves de renúncia a l’alcaldia en ser elegit diputat a Corts

L’Associació Memòria i Història de Manresa ha localitzat un document inèdit: la carta de renúncia a l’alcaldia de Manresa que l’alcalde Joan Selves va escriure en ser escollit diputat al Congrés de Diputats.

Joan Selves va proclamar la República a Manresa el 14 d’abril de 1931, poc després va ser elegit alcalde de la ciutat, però al cap dos mesos i mig, el 28 de juny era escollit diputat a Corts. Aleshores Joan Selves va considerar incompatibles els dos càrrecs i va renunciar a l’alcaldia, però fins ara no s’havia conegut cap escrit seu en què manifestés aquesta decisió. Ara sí, en un lligall de l’Arxiu Comarcal del Bages ha aparegut la carta que reproduïm.

Es tracta d’una carta adreçada al consistori manresà en la qual Joan Selves afirma que “… entenent que les tasques parlamentàries no em permetran atendre assídua i eficaçment els afers de l’Alcaldia, car la major part del temps hauré de passar-lo a Madrid […] i considerant, d’altra banda, que l’Alcaldia ha de regentar-la [una] persona que constantment estigui a Manresa i pugui dedicar-se de ple a resoldre la diversitat d’assumptes que, per la seva importància i transcendència en la vida municipal i social, no admeten ajornament, el subscrit presenta la dimissió o renúncia del càrrec d’Alcalde d’aquesta ciutat”.

Alhora, Joan Selves expressava “el més pregon agraïment als seus companys de Consistori per la confiança que li han vingut atorgant” i els prometia el suport que li permetés el nou càrrec.

Joan Selves va morir el 28 de juny de 1934, avui fa 90 anys. Tenia només 35 anys però havia tingut una carrera política meteòrica: alcalde de Manresa, diputat a Corts, diputat al Parlament de Catalunya, conseller d’Agricultura i Economia, conseller de Governació, comissari general d’Ordre Públic i governador general de Catalunya. Va ser una figura preeminent d’Esquerra Republicana de Catalunya i home de confiança dels presidents Francesc Macià i Lluís Companys.

Vegeu informació sobre la seva personalitat en aquest enllaç del nostre web de la República a Manresa:

https://www.memoria.cat/republica/selves-i-carner-joan/

 

 

 

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat