Memoria.cat revela la negativa de les famílies del Bages al trasllat de restes al Valle de los Caídos durant el règim franquista

 

Publiquem les respostes de 29 ajuntaments del Bages al règim franquista sobre el trasllat de restes òssies al Valle de los Caídos

Memoria.cat us ofereix un nou web amb una documentació inèdita, que correspon a les respostes que 29 ajuntaments de la comarca del Bages van donar l’any 1958 a la voluntat del règim franquista de traslladar al Valle de los Caídos les restes òssies de les víctimes mortals de la Guerra Civil que tinguessin enterrades als seus municipis.

Les obres faraòniques del Valle de los Caídos, que Francisco Franco va voler erigir per al seu honor i glòria, no es van poder inaugurar fins el dia 1 d’abril del 1959. Mesos abans el règim franquista va demanar als ajuntaments tota la informació que tinguessin sobre fosses i enterraments al seu municipi i el possible trasllat de les restes òssies al Valle, si es comptava amb la conformitat de les famílies. L’alcalde de Manresa, aleshores Joan Prat Pons, va rebre l’encàrrec del Govern Civil de sol·licitar-ho a tots els ajuntaments del partit judicial de Manresa. Aquest web n’aplega les cartes de resposta dels 28 ajuntaments a qui es va demanar, i també, la de l’Ajuntament de Manresa. I com es pot veure a cadascun dels oficis municipals, totes les respostes foren negatives, ja que la majoria de les famílies van preferir tenir les restes dels seus éssers estimats al cementiri del seu poble o ciutat i es van negar al seu trasllat al Valle de los Caídos.

Només hi ha unes poques excepcions d’unes famílies manresanes -que ho devien demanar directament al Govern Civil- que sí que van voler-ne el trasllat, però en aquests casos no es van poder dur a terme perquè no se n’havien trobat restes.

El Valle de los Caídos es va acabar omplint amb fosses de soldats republicans, com la fossa comuna del cementiri de Lleida, amb 502 restes, i sense avisar les famílies.

Al web, que porta per títol “La comarca del Bages i el Valle de los Caídos”, hi trobareu les circulars del règim franquista, la correspondència Govern Civil-Ajuntament de Manresa i les respostes dels ajuntaments del Bages a les intencions de la dictadura.

L’autor de la recerca i dels textos és Joaquim Aloy, de l’Associació Memòria i Història de Manresa. Podeu accedir al web en aquest enllaç: https://www.memoria.cat/valle-caidos-bages/

Buscar a tot memoria.cat