Memoria.cat recupera la història de Francesc Viñals Soriguera, manresà que va salvar-se de les represàlies del règim franquista gràcies a les seves influències en el comerç local

Viñals va tornar a Manresa després de passar pel camp de refugiats d’Argelers i de presos republicans de Pamplona, però es va salvar d’una repressió pitjor gràcies a la seva experiència com a comerciant

 

L’Associació Memòria i Història de Manresa, a través del seu portal www.memoria.cat, publica un nou web, aquesta vegada dedicat al manresà Francesc Viñals Soriguera (Manresa 1905-1972). Al web es fa un repàs per la seva biografia, fent èmfasi en la seva funció com a delegat de Proveïments durant la Guerra Civil, el seu paper en la UGT, la seva estada en camps de refugiats i la persecució que va patir sota el règim franquista. També s’hi poden trobar ­uns breus records de postguerra escrits per Enrica Llamas, la muller de Francesc Viñals.

Francesc Viñals Soriguera va ser delegat de Proveïments de la Generalitat a la ciutat entre el 30 de desembre de 1936 i el 31 d’octubre de 1937. Viñals va ser també un destacat dirigent de l’Associació de Dependents del Comerç i de la Indústria de Manresa (ADCI) i del gremi d’Escrivents. Va marxar a l’exili amb la Retirada i després d’uns mesos al camp de refugiats d’Argelers, va retornar per Irun, però va ser internat al camp de concentració de La Merced de Pamplona durant tres mesos. Un cop a Manresa, va haver d’afrontar el procés de depuració franquista. Va estar reclòs a la presó de Manresa entre el 6 de novembre de 1939 i el 31 de gener de 1941. El 25 d’agost de 1942, en judici sumaríssim és condemnat a dotze anys i un dia de reclusió temporal tot i que en la mateixa sentència s’estableix que sigui posat en presó atenuada en el seu domicili.

Viñals es va formar com a comptable i treballà la major part de la seva vida a l’empresa manresana Puigdellívol y Mujal de la Carretera de Vic 7-9. El prestigi professional en el camp del comerç manresà i el seu coneixement dels procediments de compres i vendes al major van salvar Viñals de mals pitjors, atès que va tenir informes contraris de delators que l’haguessin pogut perjudicar enormement davant els tribunals franquistes.

El 19 de febrer de 1941, tres setmanes després de ser alliberat provisionalment de la presó de Manresa, el jutge militar l’autoritza a desplaçar-se a Barcelona per gestionar trameses de queviures cap a la ciutat. Quan el judici sumaríssim celebrat d’entre el 20 i el 25 d’abril de 1942 era a punt de començar, l’alcalde Domingo Prunés, amb data d’11 d’abril, va signar un passi perquè pogués anar cap a les terres de Lleida amb la mateixa missió.

L’autor d’aquest nou web és el periodista, historiador i membre de Memòria i Història de Manresa, Salvador Redó. La major part de la informació treballada es basa en l’arxiu familiar i en les recerques de Josep Maria Viñals Llanas, fill de Francesc Viñals Soriguera, fetes en el Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca, a l’Arxiu Nacional de Catalunya, a l’Arxiu Comarcal del Bages i al Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona.

L’adreça del web és: www.memoria.cat/vinals

 

 

Buscar a tot memoria.cat