DOCUMENT INÈDIT! Localitzem el registre hospitalari de Llemotges del fill del president Companys, extraviat a França el juny de 1940

Per primera vegada podem saber que el Lluïset va estar ingressat del 30 de setembre al 29 de novembre de 1940

(Arxius Departamentals de la Haute-Vienne. Cota d’arxiu 1X723).

El 14 de juny de 1940 les tropes alemanyes havien ocupat París, després d’una ràpida ofensiva contra Holanda, Bèlgica i França. El fill del president Companys, Lluís Companys i Micó, que patia una malaltia psiquiàtrica i estava ingressat en una clínica, va viure l’evacuació ràpida i caòtica de l’establiment. Enmig de la desbandada de la població civil cap al sud i després d’un bombardeig, els metges van perdre Lluïset Companys. Incapaç de parlar i sense documentació, fou confós per un desertor francès i arrestat.

Carme Ballester, l’esposa del president, va posar anuncis en diaris locals fins que va rebre la resposta del director d’un sanatori de la ciutat de Llemotges, al sudoest del país. Aquest tenia un intern que coincidia amb la descripció publicada.

Identificat per dos joves catalans que es trobaven a la regió, Lluïset Companys fou finalment autoritzat a sortir, travessant la línia de demarcació cap a territori ocupat i acollit a París pel doctor Anguera de Sojo.

Fins ara no se sabia exactament quants dies Lluís Companys i Micó havia estat ingressat en aquest sanatori. L’interrogant queda resolt amb aquest document inèdit que l’Associació Memòria i Història de Manresa dona a conèixer avui a través del seu portal, Memoria.cat. El document que us presentem és la pàgina del registre d’interns de l’Hospital Psiquiàtric de Naugeat (Llemotges), conservat als Arxius Departamentals de la Haute-Vienne (cota d’arxiu 1X723). En ell s’hi veu com l’estada del fill del president va durar dos mesos, amb data d’entrada de 30 de setembre de 1940, i de sortida de 29 de novembre del mateix any, precisant que sortia «força millorat».

El document ha estat localitzat per Jordi Pons Pujol, de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

Podeu veure aquest i altres documents, convenientment contextualitzats, al web que a Memoria.cat vam dedicar a Lluís Companys i Micó:

https://www.memoria.cat/lluis-companys-mico/

El seu pare, el president Lluís Companys i Jover, va ser afusellat el 15 d’octubre de 1940, 15 dies després, doncs, que el seu fill ingressés a l’Hospital Psiquiàtric. Diumenge farà 83 anys de la seva execució. Podeu consultar nombrosos documents sobre la família Companys procedents de diversos arxius o aportats per particulars al nostre web:

https://www.memoria.cat/lluis-companys/

 

Buscar a tot memoria.cat