L’entrada d’un militar franquista al refugi de la Renaixença el 24/1/1939, el record inesborrable de Jaume Cots Soldevila

Jaume Cots Soldevila a l’interior del refugi de la Renaixença

 

Publiquem una entrevista a Jaume Cots Soldevila (Manresa, 9/3/1933), que el 24 de gener del 1939, el dia que l’exèrcit franquista va ocupar la ciutat de Manresa, va ser testimoni de l’entrada d’un militar al refugi antiaeri de la Renaixença. Jaume Cots, que aleshores tenia 5 anys i que vivia davant mateix, estava amagat al refugi amb la seva família. El soldat, que va entrar amb dues bombes de mà, els va informar que Manresa havia estat “liberada”.

Jaume Cots Soldevila és enginyer industrial, actualment jubilat. Entre d’altres aspectes de la seva vida professional, cal destacar que va treballar a l’empresa Pirelli en la qual va exercir càrrecs de rellevància. D’altra banda va ser un dels fundadors de l’antiga Escuela de Maestria Industrial de Manresa (actual Institut Lacetània), on va treballar com a professor i també hi va exercir diversos càrrecs directius.

El seu és un testimoni colpidor d’un nen de cinc anys en un moment clau de la història de la nostra ciutat. A més de l’entrada del militar, Cots explica algun altre record que tenia d’aquest refugi. Podeu veure el vídeo de l’entrevista a Jaume Cots Soldevila en aquest enllaç.

Us recordem que el portal de Memoria.cat té dos webs específics dedicats als bombardeigs a Manresa:

Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-39), amb la relació de les 35 víctimes mortals, textos explicatius, un mapa dels bombardeigs, documents de gran interès històric procedents de diferents arxius i els vídeos d’entrevistes a una quinzena de familiars de les víctimes i a una trentena de testimonis sobre aquells fets tràgics.

I la mort va caure del cel. 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa, amb els continguts de l’exposició que amb aquest títol va acollir el refugi antiaeri de la Renaixença l’any 2019.

Buscar a tot memoria.cat