Fa 78 anys en un treball escolar ja es reclamava l’Estatut, “tal com el poble va votar-lo”

La recent sentència del Tribunal Constitucional en contra de l’Estatut i la manifestació del 10 de juliol a Barcelona han posat d’actualitat aquesta redacció escolar -escrita fa 78 anys- del manresà Maurici Casasayas i Aloy, titulada “VOLEM L’ESTATUT TAL COM EL POBLE VA VOTAR-LO”.

Maurici Casasayas, que actualment té 90 anys i que aleshores en tenia 12, el 25 d’abril de 1932, l’endemà de la gran manifestació que hi va haver a la plaça de Sant Jaume en defensa de l’Estatut d’Autonomia del 1931 -que estava essent mutilat al Congrés de Diputats de Madrid-, va escriure aquesta redacció a l’escola on anava, la de Pau Guiu Domingo.

Aleshores el mecanisme d’aprovació de l’Estatut va ser diferent que el de l’actual. Primerament, el 2 d’agost de 1931 l’Estatut va ser aprovat pel poble de Catalunya (hi va participar el 80% de l’electorat i va tenir una votació afirmativa del 97%) i després va ser debatut al Congrés, on va ser notablement retallat. Maurici Casasayas demanava al seu escrit la integritat de l’Estatut de 1931, un Estatut que conferia unes atribucions enormement superiors a l’actual. Només cal recordar el primer article: “Catalunya és un Estat autònom dintre la República espanyola”.
El text de Maurici Casasayas és el següent:

“VOLEM L’ESTATUT TAL COM EL POBLE VA VOTAR-LO”
“Catalunya va ésser la regió d’Espanya que va contribuir més a l’adveniment de la República; obtinguda ja la República, els parlamentaris catalans nombraren una junta, la qual va escriure les lleis en què volien ésser governats els catalans per si mateixos, o sia l’Estatut.
Format ja l’Estatut, aquesta junta el presentà al govern espanyol perquè l’estudiés. Passat algun temps, varis diputats de Castella i també algun de català, que per mitjà dels seus discursos i manifestacions, per mitjà de la premsa o personalment fan que els altres pobles d’Espanya protestin i facin guerra a l’Estatut, dient que els catalans “lo”que volen és separar-se de les altres parts d’Espanya i ésser independent, perquè el govern no aprovi l’Estatut.
Ahir a Barcelona es va celebrar una gran manifestació sobre (?) que tots els catalans volem l’Estatut i que hi assistiren comissions de tots els pobles de Catalunya per demostrar als altres pobles d’Espanya que els catalans volem el nostre Estatut. Demà es tornaran a reunir els diputats i es començarà a discutir l’Estatut. ¡Visca l’Estatut!
Manresa, 25 d’abril de 1932
Maurici Casasayas”

Memoria.cat va oferir, el desembre de l’any passat, la reproducció d’una setantena de pàgines de cinc quaderns escolars de Maurici Casasayas, corresponents als anys 1927-1932. S’hi pot constatar les grans diferències entre l’ensenyament dels anys de la Monarquia i els de la República. Ho podeu veure a l’enllaç següent:

www.memoria.cat/quadern

Buscar a tot memoria.cat