Ens deixa la manresana Rosa Toran Belver

Expresidenta de l’Amical de Mauthausen i historiadora referent de la deportació als camps nazis

Rosa Toran Belver (Foto:Regió7)

Intervenció de Rosa Toran en l’acte d’incorporació de la figura de Joaquim Amat-Piniella a la Galeria de Manresans Il·lustres de l’Ajuntament de Manresa. (26/3/2004).

L’Associació Memòria i Història de Manresa lamenta enormement la mort, ahir mateix, de Rosa Toran Belver (Manresa, 1947), historiadora, expresidenta de l’Amical de Mauthausen i Premi Bages de Cultura. La notícia de la seva desaparició sobtada ens arriba quan fa molt poc compartíem actes en memòria dels deportats als camps nazis, signava articles en defensa dels valors humans i de rebuig al feixisme, i col·laborava amb nosaltres en l’Audiència Memorial celebrada a Manresa el gener d’enguany.

Autora de nombrosos estudis històrics i figura de referència sobre la deportació dels republicans espanyols als camps nazis, deixa un llegat difícil de cobrir. La seva trajectòria fou sempre fidel al Jurament dels supervivents de Mauthausen, en el sentit de la memòria, la solidaritat internacional i la llibertat.

El nostre més sentit condol a la seva família i als seus companys de l’Amical de Mauthausen.

Enllaços:

“Revelar la veritat, reparar el mal”. Text llegit per Rosa Toran durant l’acte d’incorporació de Joaquim Amat-Piniella a la Galeria de Manresans Il·lustres (26/3/2004).

Text de la glossa a Rosa Toran, llegida per Joaquim Aloy durant l’acte de lliurament del premi Bages de Cultura 2015.  (27/11/2015).

Bernat Toran Martínez, l’oncle de Rosa Toran, assassinat a Gusen el gener del 1942, als 23 anys.

 

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat