Ens deixa Jaume Navarro i Torras (Manresa, 1920-2022)

Jaume Navarro i Torras, un testimoni extraordinari d’un segle d’història manresana, ens ha deixat als 102 anys.

L’Associació Memòria i Història de Manresa vol expressar el seu condol a la família i, alhora, agrair públicament al Jaume Navarro la seva plena disposició a col·laborar amb nosaltres, sempre que li hem demanat.

A www.memoria.cat queda enregistrat el seu testimoniatge, que té un gran interès humà i històric. D’una banda, el podrem veure i escoltar al web específic que li vam dedicar l’any 2014, Records de Jaume Navarro i Torras, on ens parla dels anys de la República, la Guerra Civil i el franquisme i, molt especialment, de la història dels populars Magatzems Jorba, on va treballar-hi tota la vida. De fet, ens va facilitar una llista inèdita d’empleats de la Casa Jorba, que ell mateix havia anat confeccionant al llarg dels anys.

D’altra banda, conservem una entrevista més recent, realitzada l’any 2019, sobre els seus records com a membre de la “Lleva del Biberó”. Un testimoniatge acompanyat de les seves interessantíssimes memòries de la seva “campanya” a la Guerra Civil (27/4/1938-23/4/1939).

Jaume Navarro va ser membre de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 i el desembre del 2018 va ser homenatjat a l’Ajuntament de Manresa, conjuntament amb la resta dels “biberons” bagencs supervivents.

Recordem el Jaume Navarro com una persona amable, col·laboradora, a qui, malgrat tot, no li feia nosa recordar aquella joventut truncada que li va tocar viure. Sobre aquelles vivències va aixecar una vida honesta. La seva és una lliçó de vida. Ens ha deixat un home bo, entranyable, del qual servarem un gran record.

 

Buscar a tot memoria.cat