Dissabte 29: homenatge a la historiadora manresana Rosa Toran Belver i acte de retorn dels alumnes del projecte Manresa-Mauthausen

Alumnes dels instituts explicaran les seves vivències del viatge a Mauthausen d’enguany

Manresa retrà el proper dissabte 29 de juny un homenatge a Rosa Toran Belver, historiadora nascuda a la ciutat. L’objectiu és reconèixer la seva tasca incansable per la pervivència de la memòria de les persones deportades als camps de concentració nazis i per la seva lluita contra el feixisme.

Sota el títol “Retorn a Mauthausen. Homenatge a Rosa Toran”, l’homenatge està obert a tota la ciutadania i tindrà lloc el 29 de juny, a dos quarts de set de la tarda, a l’Espai Plana de l’Om (La Plana de l’Om 5). Està organitzat per l’Ajuntament de Manresa, l’Associació Memòria i Història de Manresa i els instituts que formen part del Projecte Manresa-Mauthausen.

Sobre Rosa Toran Belver

Nascuda a Manresa el 5 de novembre de 1947, la historiadora i professora Rosa Toran era neboda de Bernat Toran, que fou deportat i assassinat a Gusen als 23 anys. A partir d’aquest vincle familiar, va ser membre activa de l’Amical de Mauthausen, de la qual va ser també presidenta.

Rosa Toran va morir a el Masnou el 30 de juny de 2023, ara fa gairebé un any. Ja no va poder participar en el viatge d’aquell any amb motiu dels actes internacionals de commemoració de l’alliberament dels camps de concentració nazis de Mauthausen, Gusen i Ebensee. Ella, des de l’Amical de Mauthausen, era una de les principals impulsores i organitzadores d’aquests viatges transformadors on participen alumnes de secundària.

La participació dels alumnes del projecte Manresa-Mauthausen

Per això, l’acte d’homenatge porta el títol de “Retorn a Mauthausen. Homenatge a Rosa Toran Belver”, i s’acompanya de la participació de l’alumnat dels instituts del Projecte Manresa- Mauthausen que aquest mes de maig ha viatjat a Àustria pels actes celebrats per l’alliberament dels camps. D’aquesta manera, els joves compartiran amb els assistents la seva experiència i ho faran amb la projecció d’imatges del viatge, lectures i interpretacions musicals.

Durant l’acte intervindran representants de l’Amical de Mauthausen, familiars i col·legues de Rosa Toran que glossaran la seva persona i exposaran el gran valor de la seva tasca.

35 manresans foren deportats als camps nazis, dels quals 19 hi van perdre la vida. Trobareu tota la informació al nostre web: www.memoria.cat/deportats

 

Buscar a tot memoria.cat