Dimarts 17, presentació del projecte del Banc d’ADN per a les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil

Aquest dimarts 17 de juny, a les 8 del vespre, es presentarà al Centre Cultural el Casino el projecte del Banc d’ADN per a les futures identificacions dels parents desapareguts a la Guerra Civil.

L’objectiu d’aquest projecte és recollir mostres d’ADN de familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil per tal d’identificar-les a mesura que es vagin descobrint i obrint fosses amb difunts no identificats, víctimes de la contesa.

L’ADN com a eina per la recuperació de la dignitat i la memòria històrica

El maig de 2010 el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya presentava a Barcelona la Llei de Memòria Històrica Catalana i les dues primeres exhumacions de fosses comunes fetes al país. No hi havia, però, cap pla definit pel que fa a la identificació de les persones desaparegudes. Aleshores, diversos familiars de persones desaparegudes van prendre consciència de la urgència de conservar el testimoni genètic dels familiars encara vius, cada cop més grans i amb risc de desaparèixer, per assegurar les futures comparatives de l’ADN i mantenir l’esperança de la identificació dels desapareguts.

El departament de genètica forense de la Universitat de Barcelona -sota la direcció del Dr. Manel Gené i la coordinació de la Dra. Carme Barrot– van assumir el repte i es van posar a treballar en la creació d’un protocol rigorós, però senzill i barat alhora, per fixar les mostres familiars en un banc genètic. Era el juliol de 2012 i s’iniciava un procés que ja s’estava fent a d’altres països del món que han patit conflictes similars: http://dom.cat/5br .

El setembre de 2013, amb la inspecció en tota regla que els comissaris de l’ONU per les Desaparicions Forçades van fer a tot l’estat espanyol, des d’aquesta iniciativa es va forçar per part del Parlament de Catalunya una moció, impulsada per la diputada Gemma Calvet, per posar a l’agenda del Govern el Banc d’ADN i la modificació de la Llei de Fosses. El 19 de desembre de 2013 se’n va aconseguir l’aprovació per una àmplia majoria: http://goo.gl/ndm55M .

Ara, a pocs dies del termini d’aplicació de la moció, el grup Impulsem el Banc d’ADN per als familiars desapareguts a la Guerra Civil és a punt de tancar la recollida de finançament pel projecte a través de Verkami: http://vkm.is/bancADN. Amb el micromecenatge pretenen crear un material audiovisual, en forma de curt documental interactiu, per ajudar a fer entendre la necessitat d’aquesta eina genètica per a la identificació de persones.

L’acte és organitzat pel grup Impulsem el Banc d’ADN per als familiars desapareguts a la Guerra Civil, amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa i l’Ajuntament de Manresa.

Buscar a tot memoria.cat