Demanem la restitució de la placa dedicada a Àngel Guimerà ara fa 100 anys, que fou retirada per la dictadura franquista

Manresa, 20-6-1909. Acte central de l’homenatge multitudinari a Àngel Guimerà. Inauguració del carrer que porta el seu nom, fins aleshores anomenat Pas de Cardona.

 

Des de l’Associació Memòria i Història de Manresa, el dia 4 de maig passat, vam presentar una instància a l’Ajuntament de Manresa en què demanem que es restitueixi la placa que la comarca del Bages i la ciutat de Manresa va dedicar a l’il·lustre escriptor Àngel Guimerà el 20 de juny de 1909 i que trenta anys després, el 1939, el règim franquista va retirar i probablement destruir. L’Associació ha acompanyat la instància de diversos documents de l’època sobre el desenvolupament d’aquell històric homenatge.

Efectivament,  el proper 20 de juny es compliran cent anys del multitudinari homenatge que Manresa i el Bages van retre a Àngel Guimerà. Va ser un dels diferents actes de reconeixement de què va ser objecte aleshores a Catalunya l’eminent escriptor i intel·lectual, el més important dels quals va ser l’ofert per l’Ajuntament de Barcelona el 23 de maig.

El 20 de juny Àngel Guimerà va visitar la nostra ciutat i va rebre nombroses mostres d’afecte dels manresans, fruit de la seva immensa popularitat. L’acte central de l’homenatge va consistir en la inauguració del carrer que duu el seu nom -que fins llavors s’havia anomenat Pas de Cardona- i en la col·locació  a l’inici del mateix carrer d’una placa recordatòria d’aquell fet. El text de la placa era el següent: RECORD DE L’HOMENATGE A L’ÀNGEL GUIMERÀ. 1909.

La jornada es va completar amb un concert al Teatre Nou, una “sessió íntima” a l’Ajuntament organitzada per la Comissió organitzadora i l’Orfeó Manresà, un festival de ballets populars a la Plaça Major, un sopar d’honor al mateix Ajuntament i la representació de l’obra “Mar i Cel” al Teatre Conservatori.

L’any 1939 el règim franquista, amb la seva decidida voluntat d’anorrear i ocultar la cultura i la història del nostre país, va retirar la placa del carrer i probablement la va fer desaparèixer, ja que no se n’ha sabut mai més res.

L’Associació Memòria i Història de Manresa demana a l’Ajuntament que, com un acte de recuperació de la memòria històrica, organitzi a l’entorn del 20 de juny d’enguany un solemne acte d’homenatge a Àngel Guimerà que inclogui la col·locació –aproximadament al mateix indret on hi havia l’anterior- d’una placa recordatòria que faci referència tant a l’homenatge que Guimerà va rebre el 1909, com a l’acció de la dictadura franquista de retirar aquella històrica placa.

Àngel Guimerà, intel·lectual, poeta, dramaturg i activista polític va ser una de les personalitats catalanes més carismàtiques i populars, com ho demostren els nombrosos homenatges que va rebre en vida i el fet que el seu funeral, el 1924, fos multitudinari, malgrat que la dictadura de Primo de Rivera va prohibir d’assistir-hi.

 

Documents de l’Arxiu Comarcal del Bages sobre l’homenatge de Manresa i el Bages a Àngel Guimerà, el 20 de juny de 1909

Vegeu l’ampli ressò que l’acte tingué al diari “El Pla de Bages”

Discurs d’homenatge a Àngel Guimerà que el seu autor, el manresà Francesc M. Capella, li va llegir al Teatre Conservatori.

Article que el periodista manresà Josep Maria Planes va escriure l’any 1924 arran de la mort d’Àngel Guimerà i que fou el primer que publicà (tot just tenia 17 anys)

Biografia d’Àngel Guimerà (Gran Enciclopèdia Catalana)

Buscar a tot memoria.cat