Portada

El 25 de gener del 2023 es va celebrar a Manresa una Audiència Memorial, que va permetre escoltar el testimoni de 10 víctimes de la guerra civil i el franquisme. L’acte va omplir a vessar l’Auditori de la Plana de l’Om de la ciutat. En aquest web trobareu la relació dels testimonis participants, els vídeos de les seves intervencions i una crònica gràfica i de premsa de l’acte.

L’Audiència Memorial és un acte d’escolta, reconeixement institucional i reparació simbòlica dedicat a totes les víctimes i les diverses generacions afectades per la guerra civil i la dictadura. La sessió celebrada a Manresa va permetre escoltar el testimoni de deu persones, filles, netes, nebodes o familiars de persones represaliades.  Entre les històries que van recordar els testimonis de quatre generacions, hi ha diversos casos: persones que van patir les conseqüències del cop d’estat militar el juliol del 1936,  que van morir al front de guerra o que van ser víctimes dels bombardeigs franquistes sobre Manresa. També es va donar veu al record de persones que van ser assassinades per les patrulles i comitès revolucionaris a la rereguarda, afusellades pel règim franquista al Camp de la Bota o pels nazis a camps de concentració, o bé van ser condemnades a presó pel franquisme i van esdevenir víctimes directes de la repressió a finals de la dictadura.

Amb aquest acte es convidava a trencar el silenci, a participar en la reparació moral a les víctimes i a posar en valor la capacitat de resiliència individual i col·lectiva. La iniciativa ha permès recuperar les diverses memòries personals que han quedat retingudes en el si de les pròpies famílies.

L’Audiència Memorial fou organitzada per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa, amb la participació d’Aequitas Centre de Mediació. L’Associació Memòria i Història de Manresa col·laborà plenament en el projecte en la recerca i tria dels testimonis, d’acord amb els mediadors, Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives.

Buscar a tot memoria.cat