Sous miserables i restriccions (baixos salaris i restriccions elèctriques)

Entrevista a Laura Sanmiquel Codina (Manresa, 1924-2021) i Pepita Burgués Burgués (Manresa, 1927), treballadores de la Fàbrica Nova (entrevista realitzada el 14/10/2006).

 

Paquita Burgués: I després també vem passar una època molt dolenta perquè la fàbrica va estar molt temps parada. Va estar molt temps parada, no sé si te’n recordes?

Laura Sanmiquel: Ja no hi era jo…

P.B.: Que ens van donar… Sí, sí que hi eres, eres joveneta, com jo… només als treballadors els donaven vint-i-dues pessetes a la setmana.

Pere Gasol: Per què estava parada?

P.B.: Perquè estava parada per la restricció de la llum, perquè no hi havia llum. Mmmm, bueno… No te’n recordes d’això? Estava parada perquè no hi havia llum i les vegades que hi havia llum havien d’anar a treballar a la nit, la gent. No hi havia llum, de dia. Havíem d’anar a treballar de nit.

Joaquim Aloy: Això era abans d’aquesta vaga?

P.B.: Sí! Això va ser després diguem de la guerra… que diguem la guerra doncs va portar ja doncs moltes coses eh que deies doncs goita… no hi havia llum… Moltes coses. Doncs allavòrens, està clar, la fàbrica va quedar parada. Abans no va tornar tot a normalitzar, però va tardar bastant temps. Jo em recordo que només la meva mare cobrava vint-i-dues pessetes i prou. No cobràvem res més.

 

www.memoria.cat/vagues-fabrica-nova-Manresa

 

 

Buscar a tot memoria.cat