Sala Loyola

En el solar on hi havia hagut l’església de Sant Ignasi, enderrocada durant la Guerra Civil, els responsables de les Congregacions Marianes hi va construir l’any 1960 la Sala Loyola. Les obres van durar poc més de nou mesos i es van poder finançar, en bona part, gràcies a la subscripció popular d’uns ‘bons’ de 500 i de 1.000 pessetes que va emetre l’organització religiosa.

El matí del 18 de desembre de 1960 se’n va fer la inauguració oficial i, aquell mateix dia a la tarda, ja s’hi va representar la primera obra de teatre: ‘EL ANTICUARIO’, a càrrec del grup escènic del Circulo Familiar Recreativo, Els Carlins.

El Loyola comptava amb un gran escenari, un fossar per a músics, una platea amb una capacitat per a 800 espectadors i 200 a l’amfiteatre. Les butaques eren de fusta.

Des del començament, ja s’hi va fer cinema. Els divendres al vespre, sessions de Cine Club que hi tenia la seva seu social. Durant els primers anys, els dissabtes a la tarda s’hi feia una sessió de cinema infantil patrocinada pels Magatzems Jorba. Al vespre, una sessió doble per adults i els diumenges a la tarda, sessió doble per a “tots els públics”.

La programació de cinema es combinava amb altres activitats culturals: representacions teatrals, recitals de la Nova Cançó, concerts, dansa, Innocentades, Festivals escolars… Per l’escenari de la sala Loyola hi van passar gent i grups com Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Raimon, Peret, Herta Frankel, Esquirols, Fusioon, Pepe Rubianes… o grups de teatre com Els Joglars, Dagoll Dagom, Comediants, Tricicle…

El 1977 s’hi va formar el grup Rialles, que es responsabilitzava de presentar una programació d’espectacles per a nens i nenes. Durant uns anys Rialles, conjuntament amb l’escola de música Esclat, hi van presentar espectacles musicals adreçats al públic familiar, el primer dels quals va ser ‘La història del jazz en conte’ l’any 1979.

El 1981 la Sala Loyola va passar a mans municipals i va canviar el nom per Sala Ciutat. L’Ajuntament va canviar les butaques de fusta per unes d’encoixinades i molt mes còmodes. Amb aquest canvi, l’aforament va quedar reduït a 650.

La Sala Ciutat va continuar acollint la programació de Rialles -que l’any 1995 va passar a dir-se Imaginat-laXarxa-; les sessions de CineClub –que van passar als diumenges a la tarda-; la programació municipal Teló; festivals escolars i d’entitats culturals, sessions esporàdiques de cinema, concerts…

Finalment, el 2006, amb la recuperació del teatre Kursaal a tocar, la sala Loiola va abaixar la persiana definitivament, ja que l’activitat que acollia es va repartir entre el Kursaal, el Conservatori i, més endavant, també l’Espai Plana de l’Om. El 2015 es va enderrocar tot l’edifici. L’espai que ocupava la Sala Ciutat acull ara l’accés al què serà el Museu del Barroc de Catalunya.

 

Buscar a tot memoria.cat