Local Joc de la Pilota

El primer pis de la Casa Coll acollia un cafè i un teatre en el qual l’Acadèmia de la Joventut Catòlica, fundada el 1870, organitzava representacions d’obres de teatre, actes literaris, conferències, mítings, sopars, etc, i també s’hi va fer cinema. La Joventut Catòlica, nom que sovint rebia l’entitat, va passar per diferents espais abans d’arribar en aquest local del carrer Joc de la Pilota, on va crear una escola d’actors amateurs, només per a homes. En aquesta sala, amb tres grans finestrals i balcons que encara es poden veure, el Nadal de 1888 s’hi van representar ‘Los pastorcillos en Belen o sea el nacimiento de Jesucristo’ i fins a primers del segle XX alternaven aquesta versió amb la d’’El nacimiento del Salvador’. A partir de 1911 s’hi representa el drama bíblic “La rosa de Jericó”.

L’any 1892 I’Assemblea de la Unió Catalanista que es va fer a la ciutat i va aprovar les Bases de Manresa al saló de sessions de l’Ajuntament, hi va organitzar diversos actes acadèmics, a càrrec de la Lliga Regional de Manresa, que també hi tenia la seu social. També s’hi va fundar l’any 1903 la Joventut Carlista Manresana, que hi va tenir la seu fins l’any 1905 quan es van traslladar al carrer de Sant Miquel, el primer local d’Els Carlins.

L’elenc de l’Acadèmia hi va representar desenes d’obres teatrals en les primeres dècades del segle XX. El 4 i 5 de juny de 1911 ‘La creu de la masia’ i també ‘De gorres’; i entre una obra i l’altra s’hi van projectar pel·lícules curtes, segons consta en el cartell publicitari.

Fins el 1936 va ser el local social de la Joventut Catòlica. El 22 de juliol de 1936 hi van entrar un grup de “revolucionaris” i van llençar alguns dels mobles del local per les finestres i en van cremar d’altres. El local de la primera planta va quedar tancat durant molts anys. D’octubre a desembre de 1960 va acollir les Congregacions Marianes provinents del local del carrer de la Mel, fins que a finals d’aquell mateix any ja es van establir a la Sala Loiola.

Buscar a tot memoria.cat