Cor Sant Josep

L’edifici que acull el Cor de Sant Josep es va inaugurar el 1849 com a casino, però uns anys més tard es va convertir en el teatre i la sala d’espectacles que es coneixia amb el nom de Novedades i que va acollir muntatges de tot tipus, varietés i music hall.

La Societat Coral de Sant Josep, coneguda com el Coro, es va constituir el 1877 i va instal·lar aquí la seva seu social. Els primers components de la coral van ser els homes casats de la Congregació Mariana de Sant Josep de la Cova. La majoria eren obrers i seguien els principis d’Anselm Clavé: apropar la música i la cultura a la classe treballadora. El seu fundador va ser mossèn Jaume Castañer i Cases i el primer mestre director, Antoni Vives.

Durant els primers anys de la post-guerra l’activitat va ser mínima. A partir de 1946 l’entitat va reviure i tant el grup de teatre com el Cor van agafar un gran impuls. Sarsuela, Pastorets, representacions teatrals com Don Juan Tenorio… eren tradicionals els anys 60. L’elenc escènic estava format per la Flora Ferrer, Paquita Blanch, Jaume Sampere, Jaume Perramon, Josep Isart, Josep Domènec, Joan Estany, Maria Alegre, Rosa Vila. El director era el Josep Torreguitart, professor de matemàtiques. S’hi va representar, entre d’altres, “El ferrer de tall”, “El mistic”, “Marianela”, “El Baltasar”, “La vida d’un home”.

El desembre de 1957 al Coro s’hi va estrenar “La sardana dels geperuts” la primera Innocentada de Manresa escrita per Agustí Soler i Mas, amb la participació Jorge Blaya, Antonia Flotats, Joan Civit i el mateix Agustí Soler. Aquesta activitat organitzada per l’Agrupació Manresana de Folklore, es va repetir els dos anys següents, 1958 i el 1959.

Els anys setanta també van ser molt prolífics: cinema amateur, actuacions del grup Farsa, revista Xarxa, discoteca Vestales… Des de l’any 2000 el Coro és propietat i seu social del grup sardanista Dintre el Bosc i el seu local s’ofereix per acollir iniciatives socioculturals diverses.

 

Buscar a tot memoria.cat