Ateneu Les Piques

A la casa anomenada Cal Vallés, s’hi va construir l’any 1848 el Casino Manresano, situat al xamfrà dels carrers Na Bastardes i de les Piques. Més endavant va canviar pel nom de Saló Euterpe –prenent el nom de la musa de la música-, tot i que el teatre també havia tingut altres denominacions, com teatre Breton, Salón Calau, Las Dos Bellezas o “teatro de Casa Vallés”. Aquí també hi havia hagut el cabaret Petit Doré.

El 1903 el teatre es va restaurar, però a causa de la forta competència amb el teatre Conservatori, molt aviat va cessar la seva activitat teatral. L’any 1910 es va convertir en el local d’espectacles del Patronat Obrer de Nostra Senyora de Montserrat i va funcionar com a cafè-concert. El 1923 el va llogar l’Ateneu Obrer Manresà que havia tingut el seu primer local al Pas de Cardona –actual carrer d’Àngel Guimerà.

A l’Ateneu Obrer, que funcionava també com a escola, s’hi van fer tot tipus de representacions teatrals i espectacles, des de circ a varietés i música, passant per cinema, jocs florals, entre altres. Com a exemple, l’homenatge que es va fer el 19 de març de 1932 al polifacètic Apel·les Mestres.

El 1937 hi debutà, amb només 15 anys, l’actriu manresana Maria Matilde Almendros amb el grup juvenil “Primavera”, que tenia la seu a l’Ateneu. El mateix any s’hi va representar “L’hostal de la glòria” amb les germanes Lola i Agneta Ciuró, Àgata Puigcerver i Domènec Ferrer en el repartiment.

Clausurat el 1939, el local va reobrir provisionalment l’any següent com a “Salón Recreo”; i va reprendre les activitats l’any 1941 amb el nom, per ordre governativa, d’Ateneo Cultural Manresano. Aquí s’hi va formar l’agrupació artística “Proscenio”, de la qual en fou el principal impulsor, l’actor i director Domènec Ferrer. El 4 de novembre de 1943 l’Ateneu va retre un homenatge a l’actriu manresana Àgata Puigcerver tot representant l’obra”Don Juan Tenorio” amb Domènec Ferrer en el paper de Don Juan i Àgata Puigcerver en el de Brígida.

Al llarg de la seva història aquest recinte va acollir diferents entitats i organitzacions com els primers estudis de l’emissora Ràdio Manresa, que emetia actuacions de Ràdio-Teatre. També hi van tenir el seu local el grup Art Viu, el Cercle Artístic de Manresa i Arte Alegria y Caridad.

A finals del segle XX l’Ateneu es va tancar, però va reobrir el 2001 reconvertit en un restaurant, amb teatre i sala d’exposicions, una etapa que va fins el 2010. Després d’una dècada tancat, el 2020 va obrir de nou com a restaurant.

                                                                             Teatre Breton

                                                                            Salon Calau

                                                                            Teatre Salon Euterpe

                                                                            Petit Doré                                                                        

                                                                            Salón Cataluña

                                                                          Ateneo Obrero Manresano

                                                                          Ateneu Obrer Manresà

 

Buscar a tot memoria.cat