Altres espais escènics

Encara en el centre històric de la ciutat sabem de l’existència d’altres espais escènics, amb desigual fortuna i durada en el temps.

 

la Sala Montserrat esta situada a la plaça Fius i Palà, als baixos de l’edifici de la Casa Miró, ja enderrocat.

Entre 1905 i 1908 als baixos de la casa Miró (avui enderrocada) de la plaça de Fius i Palà, entre els carrers Mestre Blanch i Sant Domènec, es va obrir la Sala Montserrat, dedicada a espectacles diversos com teatre, putxinel·lis i cinema. Es va inaugurar el 23 de juliol del 1905 i dies abans el Pla de Bages parlava d’un «local destinat a projeccions de vistes cinematogràfiques y de diorama, cuadros plastics y altres espectacles artístics. Hem tingut ocassio de veure el projecte de decorat de la fatxada fet pel distingit senyor Guixart que no dubtem que cridarà l’atenció per sa originalitat y bon gust».

 

Circol Manresà : El juny del 1890 dissidents integristes de la Joventut Catòlica i dels Carlins van inaugurar un local, el Centre Catòlic, a l’hort de la casa Suanya del carrer Urgell. Després va ser seu del Círcol Manresà, del Gremi d’Agricultors i de la Joventut Jaumista. El 1919 va passar a anomenar-se Coliseu Montserratí, com a secció d’esplai del Col·legi de Nostra Senyora de Montserrat, dels germans de les Escoles Cristianes (La Salle) que eren al primer pis.

 

Teatre La colombina situat al c/Urgell 8

 

El teatre Unió comercial i industrial (1898-1912)

Un altre teatre es trobava a la Unión Comercial e Industrial, local situat a la placeta del Pedregar número 4 , i que disposava d’un escenari per on van passar nombrosos artistes amateurs i professionals. Abans havien estat al carrer Nou, 30 (1893-98)

L’any 1912 van llogar l’espai a la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa i Comarca, que va ser-ne propietària a partir de l’any 1920 fins al 2005.

 

El centre de dependents del comerç i l’indústria (1918-1924)

 

Teatre Foment es tracta d’un petit espai on es feien representacions teatrals, suposem situat al carrer Fontanet.

 

Buscar a tot memoria.cat