Cinema Avenida

El cinema Avenida es va inaugurar el 23 d’octubre de l’any 1954. L’arquitecte Josep Firmet Serramalera el va projectar per encàrrec de la família Clotet, que es dedicava al negoci del gra. L’edifici deu el seu nom deu el seu nom al fet que es va construir als baixos del número 15 de l’aleshores l’Avenida del Generalísimo, ara Muralla de Sant Francesc.

La sala presentava dues singularitats: la platea no era recta, sinó que feia una mica de curvatura; i la família Clotet, propietària del cinema, hi tenia una llotja. A la inauguració de l’Avenida s’hi van projectar les pel·lícules Murió hace 15 años, protagonitzada per Paco Rabal i Capitán China.

Anys més tard, l’empresa Padró -que ja gestionava altres cinemes- va llogar el negoci i s’hi projectaven les mateixes pel·lícules del cinema Cataluña en programa doble, però en sentit invers. Ha quedat en el record les anades i vingudes d’un noi amb bicicleta o d’un home amb un carretó, que treballaven per la casa Padró, transportant les bobines de les pel·lícules entre l’Avenida i el Cataluña i viceversa. Era un cinema que només obria diumenges i festius.

L’activitat principal a l’Avenida va ser el cinema, però el local va acollir també en alguna ocasió altres esdeveniments. El 22 d’abril de 1963 i per celebrar que Manresa era Ciutat Pubilla de la Sardana si va organitzar un concert de sardanes amb dues cobles: la Cobla Barcelona i la Cobla La Principal de la Bisbal. Durant els anys de la Transició el cinema Avenida també va acollir diversos actes polítics.

Va tancar portes el 1983 i, al cap de pocs anys, el cinema es va reconvertir en pàrquing, ús que conserva actualment.

 

Buscar a tot memoria.cat