Portal de memòria
i història de Manresa

Els mestres de la República a Manresa
Trajectòries, pedagogies i depuracions

mes-32e11001

7/1/1932 “Què passa a l’institut?”; 11/1/1932 “Una lletra del senyor Director de l’Institut”, 20/1/1932 “Sacerdot, catedràtic d’institut, agredit”: la implantació del laïcisme dins l’ensenyament públic realitzat pel govern de la República no es va pas fer sense resistències. Per als sectors d’esquerres, com el que representava el diari “El Dia”, era imprescindible eliminar l’ensenyament de la religió i els símbols religiosos de l’ensenyament públic com a garantia d’igualtat de tots els alumnes i de respecte a totes les creences. El primer article es refereix a l’actuació de Mn. Ignasi Domènech, catedràtic de Religió i Moral a l’institut i la seva suposada acció de propaganda a favor de Federació de Joves Cristians entre l’alumnat.

La notícia del dia 7 és contestada el dia 11 pel director de l’institut, Mariano de la Cámara, on assegura la imparcialitat de l’ensenyament que s’hi fa i el laïcisme del centre.
Possiblement sense cap relació amb la polèmica anterior però que mostra el viu enfrontament entre l’ensenyament religiós i l’escola laica, l’esmentat professor va patir una agressió al carrer dels Infants. Remarquem que va ser agredit per tres individus que el van colpejar amb les culates de les seves pistoles i que ell mateix declara que no va ser ni a temps de treure la pistola que portava a sobre.

Buscar a tot memoria.cat

Els mestres de la República a Manresa