Manresans a l'”Hotel ciment”

Ara fa 75 anys, immediatament després d’acabada la guerra, nombrosos catalans van ser confinats en un antic magatzem de ciment de Cervera, que les autoritats franquistes van convertir en centre de depuració.

Els detinguts anomenaven aquell sinistre lloc amb el sarcàstic nom d’Hotel ciment. Les condicions d’estada hi eren infrahumanes i els detinguts havien de respirar la pols del ciment que hi havia pertot.

Dos manresans de la lleva del biberó, Pere Sobrerroca i Francesc Terra, que hi havien estat detinguts uns dies el 1939, van tornar a visitar aquell lloc al cap de 68 anys. Ho van fer per al documental “Viure en una dictadura. Els primers anys del franquisme a Manresa (1939-1959)”, produït per l’Ajuntament de Manresa l’any 2007, del qual són autors Joaquim Aloy, Jorge Caballero, Laura Casaponsa i Pere Gasol.

Aquí podeu veure el fragment del documental que mostra la visita dels dos manresans tant a l’Hotel ciment, com a la Universitat de Cervera, que aleshores s’havia convertit en camp de concentració i on també van estar empresonats. També recull els records de la manresana Rosa Dosrius, que explica que el seu cunyat també va estar als dos llocs.

Aquí podeu veure les fotografies del rodatge a l’Hotel ciment i a la Universitat de Cervera.

L‘Hotel ciment, que durant molts anys va ser propietat de l’empresa Cros, va ser enderrocat fa poc temps. Actualment, al seu lloc s’hi troba el supermercat Mercadona.

Buscar a tot memoria.cat