L’etapa manresana de Josep Maria Planes

Aquí trobareu en format pdf l’estudi L’etapa manresana de Josep Maria Planes, del periodista de Regió7 Aleix Solernou Puig. És el seu treball final de carrera, un treball que fou supervisat per l’historiador Josep Maria Figueres.

Aquest és un estudi exhaustiu del treball periodístic de Josep Maria Planes i Martí (1907-1936) a Manresa abans que s’establís a Barcelona i dels articles que publicava a la premsa manresana quan ja vivia a la ciutat comtal. Hi surten relacionats tots i cadascun dels articles signats que publica a la premsa de la ciutat, un total de 62.

És un estudi de l’empremta que Josep Maria Planes va deixar a les capçaleres manresanes, un treball que vol posar en relleu el Planes més manresà que, tot i que està triomfant com a periodista a Barcelona, intenta no desfer els lligams amb la ciutat i no vol perdre el contacte amb el municipi que el va veure néixer i créixer.

Aleix Solernou realitza una anàlisi sobre l’estil de la seva ploma i de les temàtiques que va tractar. També aprofundeix en el fet que fos empresonat de jove, juntament amb els seus amics, per fer una burla sobre el dictador Primo de Rivera.

El paper protagonista de Planes en la publicació “A ple aire”, suplement del diari “El Pla de Bages” és un apartat especial del treball. “És un dels descobriments més importants que he pogut arribar sobre la relació entre Planes i la premsa manresana –afirma Aleix Solernou-. Escric sobre la seva participació com a redactor en cap en aquesta revista esportiva de Manresa que ell mateix va ajudar a fundar.”

Fruit de l’observació i de l’anàlisi dels articles de Planes, Aleix Solernou dedica uns capítols especials al seu lligam amb Manresa, a les cròniques noctàmbules que són la base dels articles que inclourà posteriorment en el llibre Nits de Barcelona i a les modes com el charleston que el captiven des que posa els peus a Barcelona i que són per la ciutadania manresana com una porta oberta a la modernitat.

L’estudi d’Aleix Solernou constitueix, doncs, una autèntica immersió en l’etapa manresana de Josep Maria Planes. És un treball molt complet i de gran interès.

Descarregar document aquí

Buscar a tot memoria.cat