Les campanyes “El català al carrer” a Manresa, dels anys 1980 i 1983, explicades per Xavier Sanclimens Solervicens

En aquest apartat publiquem el treball “Les campanyes ‘El català al carrer’ a Manresa (1980-1983)” del geògraf manresà Xavier Sanclimens Solervicens, que aleshores era vocal de la junta d’Òmnium Cultural de Manresa.

S’hi explica l’organització de les campanyes “El català al carrer” desenvolupades per l’entitat els anys 1980 i 1983, per tal de saber quin era aleshores el percentatge de presència de la llengua catalana als rètols visibles des del carrer i avançar en la normalització del català en aquest àmbit.

L’objectiu s’adreçava a la retolació que “depèn exclusivament de la bona disposició i de la iniciativa personal dels ciutadans que tenen un establiment obert al públic, o una placa que indica la seva professió”. Se n’excloïa, per tant, tota la retolació d’origen oficial, també els noms dels carrers.

Es tractava de fer un “inventari exhaustiu” per carrers. Amb aquesta finalitat “vam anar passant, carrer per carrer, armats amb unes fitxes on anotàvem ordenadament si allò que es podia llegir des del carrer era en català o en castellà: rètols de botigues, aparadors (rètols fixos i temporals), plaques de professionals, etc.”.

Podeu llegir aquí el treball complet de Xavier Sanclimens sobre el desenvolupament i els resultats amb xifres de la campanya, que va tenir una notable repercussió.

 

Buscar a tot memoria.cat