La primera acta franquista de l’Auxiliar Tèxtil Manresana

 

L’empresa Auxiliar Tèxtil Manresana, popularment coneguda com Cal Sant, que estava situada a la carretera de Vic, ha estat una de les indústries de tints més importants de la ciutat. A memoria.cat publiquem un document inèdit de gran interès: la primera acta de la reunió del Consell d’Administració de l’esmentada empresa celebrada després de la guerra. El document ens ha estat facilitat per Joan Segon i Comellas, que va treballar a l’Auxiliar Tèxtil durant molt anys i que el va fotocopiar abans de plegar de l’empresa.

La reunió va tenir lloc el 4 de febrer del 1939, és a dir, pocs dies després de l’entrada de les tropes franquistes a Manresa. De la seva lectura se’n desprenen detalls rellevants com ara que la reunió s’havia fet sense convocatòria prèvia “por estar representadas la totalidad de las acciones” en les persones dels germans Luis, Francisco i José Santasusana Blanch. El primer actua com a president i el darrer com a secretari.

“Glorioso hondear de la bandera de España”

D’altra banda, l’acta reflecteix com el president critica durament el govern de la República i enalteix el règim del general Franco: “Cerrado el vergonzoso período de disolución del régimen rojo, que para espanto del mundo y en el país de crímenes y de miseria y el abrirse para todos los españoles honrados la nueva era que anuncia con albores de aureola el glorioso hondear de la bandera de España y por lo tanto esta sociedad ha de proceder con el más enardecido entusiasmo a que la paz florezca con frutos de trabajo poniéndolo todo al servicio de España y de Franco hasta conseguir que resurja poderosa y fuerte”.

Personal acomiadat “sin miramiento alguno”

Segons l’acta, “al pronunciar estas palabras el Presidente y los concurrentes puestos en pie y saludando brazo en alto, gritan ‘¡Viva Franco! ¡Arriba España!’” i proposen “que como medida de saneamiento referente al personal que ha prestado servicios durante el período rojo, cooperando con su actuación y apoyándose en disposiciones arbitrarias, usurparon los derechos del Consejo de Administración, logrando con ello, la descomposición o casi ruina total de la compañía, sea despedido sin miramiento alguno…

Igualment, en aquesta remarcable font primària, després d’aquesta valoració tan negativa del procés de col·lectivització que va viure l’empresa durant el període bèl·lic, s’hi detallen les mesures comptables, de finançament i administratives que s’aplicaran a partir d’aquell moment en el qual la família Santasusana ha recuperat el control del seu negoci. El president va proposar “que se prescinda de todo lo actuado y sentado en los libros de contabilidad hasta el momento en que fue liberada nuestra ciudad por el Glorioso Ejército…

Totes aquestes propostes foren aprovades.

Buscar a tot memoria.cat