Vic. Homenatge al bisbe Joan Perelló (28/9/1952)

El 28 de setembre de 1952 es va celebrar a Vic un gran homenatge al bisbe Joan Perelló Pou per les seves noces de plata episcopals. El mateix bisbe va dedicar aquest àlbum de fotos a l’alcalde Prat Pons, on li expressava el seu agraïment per haver assistit a aquest acte i per haver estat nomenat fill adoptiu de Manresa. De la mateixa manera, les ciutats de Vic i Igualada també li havien atorgat aquesta distinció de fill adoptiu.

En aquest conjunt d’imatges podem observar el ventall d’autoritats civils, militars i eclesiàstiques que assistiren a l’homenatge del bisbe Perelló, qui durant anys tingué un carrer dedicat a Manresa. Representen una bona mostra del que significava l’Estat confessional franquista i les relacions de poder que s’hi establien.

Així, entre d’altres, hi participaren el ministre de Governación Blas Pérez González, els governadors civils de Barcelona i Girona, tots els alcaldes de la diòcesi a més del de Barcelona, els bisbes de Sant Sebastià i de Libau (Letònia), els abats de Montserrat i de Ripoll, el general comandant militar de Manresa José Muñoz Valcárcel i altres oficials, el tinent coronel de la guàrdia civil…

A les fotografies es veu com el bisbe Perelló, atès el seu delicat estat de salut i la seva avançada edat, va rebre a les principals autoritats des del seu llit de malalt. En una d’elles, l’alcalde Prat Pons li lliura un pergamí emmarcat amb el títol de fill adoptiu de Manresa. De fet, Joan Perelló era en aquells moments el bisbe de més edat de tot Espanya i poc temps després d’aquest homenatge Ramon Masnou seria nomenat bisbe auxiliar de la diòcesi de Vic, i acabà succeint en el càrrec al mateix Perelló quan aquest morí l’any 1955.

Després de la rebuda d’autoritats es celebrà un pontifical a la catedral de Vic en el qual l’Orfeó Manresà i el de Vic interpretaren diverses cançons en català. A les imatges encara s’hi observen, tot i els treballs de restauració, alguns dels estralls de la guerra civil. Acabada la missa, el bisbe Perelló entrà a l’església per impartir la benedicció. A continuació, el ministre Pérez González el condecorà amb la gran creu d’Isabel la Catòlica.

En algunes fotografies també s’aprecia la gentada congregada a la plaça de davant la catedral. En aquest sentit, el diari “Manresa” presumia que aquesta ciutat era la que havia aportat més contingent de persones en aquesta “fiesta diocesana” alhora que felicitava a “Acción Católica” per la seva bona organització que havia facilitat el trasllat de tanta gent a Vic. Xifrava en més de 500 les persones procedents de Manresa que havien assistit a l’acte i també elogiava a l’alcalde Prat Pons i a la corporació municipal per haver sufragat algunes de les despeses com ara les derivades de l’actuació de l’Orfeó Manresà.

Buscar a tot memoria.cat