Monument a Maria Immaculada a la Clínica de Sant Josep (5/12/1954)

Aquí podem contemplar un altre dels àlbums de fotografies que Prat Pons conservava en el seu domicili particular i que, amb el temps, han esdevingut d’interès històric. En aquest cas, es tracta de la benedicció, el dia 5 de desembre de 1954, del monument a Maria Immaculada, erigit per les Religioses Filles de Sant Josep als jardins -actual pàrquing- de la clínica manresana del mateix nom.

Una de les motivacions d’aquest monument era perpetuar les festes jubilars de l’Any Marià de 1954. Un any marià és un període convocat per un Papa per tal de dedicar-lo al culte de la Verge Maria i al dogma catòlic de la seva immaculada concepció. El primer any marià va ser convocat pel Papa Pius XII i comprengué el període del 8 de desembre (dia de la festivitat) de 1953 al 8 de desembre de 1954. Així doncs, tres dies abans que es clausurés fou quan s’inaugurà i beneí aquest monument a la Clínica Sant Josep de Manresa.

Cal tenir present que tot plegat s’emmarcava en un context de grans commemoracions arreu del món catòlic, en especial en centres marians internacionals com ara el santuari de Lourdes o la basílica de Santa Maria la Major de Roma. No cal dir que, en aquella Espanya del nacionalcatolicisme oficial del franquisme, l’Any Marià de 1954 tingué una enorme repercussió i, esdeveniments i celebracions religioses a banda, s’editaren llibres, segells, postals, estampetes… amb la voluntat de perpetuar aquests fets en la memòria de la població.

El monument a Maria Immaculada de la Clínica de Sant Josep fou beneït per l’arxiprest i rector de la Seu Valentí Gibert (qui, a l’any 1959, seria nomenat fill predilecte de Sant Fruitós de Bages) i apadrinat pel mateix alcalde Prat Pons i la seva esposa Dolors Pujol.

En les diverses fotografies d’aquest acte podem observar detalls de la missa i de la benedicció del monument, prèvia processó pel carrer dels Caputxins, i també es poden apreciar perfectament les obres d’ampliació que s’estaven fent en aquells moments a l’edifici de la Clínica i que configuraren la seva forma segons l’entrada pel que avui dia és el pàrquing d’aquest establiment sanitari. Igualment, podem veure les monges que integraven l’aleshores nombrosa “Comunidad del Sanatorio de San José”, les quals tenien cura de tot el que implicava la feina del dia a dia de la Clínica, al voltant de la madrina Dolors Pujol, esposa de l’alcalde.

 

Buscar a tot memoria.cat