Festes del primer aniversari de la República (14/4/1932)

Contextualització i contingut del 3r film

Marc Torras i Serra

El dia central de la festa era el 14 d’abril.

Les festes de la República seguien el mateix esquema de la resta de festes que es feien a l’època. El dia de la vigília sortien els gegants per a anunciar la festa i al vespre hi havia ball. I el dia en qüestió, el 14, es feien tots els actes de la festa.

Pel·lícula:

Passeig ple de gent

Inici d’una cursa ciclista al carrer d’Àngel Guimerà (a les 11 del matí), organitzada per la Penya Ciclista Manresana. Al fons es veu l’edifici de la Metal·lúrgica (fàbrica Lluvià, ara Manresa Centre) i la prolongació Guimerà.

Recorregut de la cursa: Avinguda del 14 d’abril (2on tram Passeig), Guimerà, Infants (Esquilets), Carretera de Vic, Bonavista, Avinguda del 14 d’Abril, i Guimerà. Un total de 30 voltes ⌠ 50 km.

Cursa ciclista al revolt entre el segon tram del Passeig i cap al carrer d’Àngel Guimerà (davant llibreria Vergés). Darrera es veu l’edifici de la Metal·lúrgica.

Cursa davant l’Institut Lluís de Peguera (després de passar per davant de l’actual edifici de Correus), entrant al segon tram del Passeig des de la plaça d’Espanya, després d’haver passar per davant de l’Institut.

Final del tercer tram de Passeig i entrant a la plaça d’Espanya. Girant per passar per davant de l’Institut.

Bàsquet al camp d’esports de la Bonavista, conegut com a camp del Blanqueig (actuals cases del darrer tram del Passeig). Partit entre el F.C. Barcelona i el Manresa B.B. (a les 11 del matí). Va guanyar el Barça per 24 a 16.

Tronada a la plaça Major (al migdia). Es veu el regueró de pólvora encès i després molt fum (tot blanc)

La Plana de l’Om. L’om és molt alt

Passeig, local d’ERC

Buscar a tot memoria.cat