Pepita Roqueta (Manresa, 1930) rememora vivències de la guerra a Manresa en una entrevista d’Aleix Solernou

Recorda les corredisses cap als refugis antiaeris i l’entrada de les tropes franquistes

Publiquem una entrevista del periodista Aleix Solernou Puig que rememora la Manresa de la guerra civil. Pepita Roqueta Reig (Manresa, 1930) explica com es va viure el conflicte bèl·lic des de la rereguarda. El seu testimoni serveix per conèixer les preocupacions, les pors, les misèries i la solidaritat que hi va haver en la societat manresana.

L’entrevista, titulada “La guerra, la gana, Manresa i Monet”, s’endinsa en els records d’una infància marcada per l’esclat de la guerra. Ella només tenia cinc anys quan es va produir el cop d’estat militar. Malgrat això, era conscient de tot el que passava al seu voltant. I així ho recorda tants anys després.

Amb una gran lucidesa, Roqueta narra les corredisses cap al refugi antiaeri del Castell quan sentia el so de les sirenes; la gana que va passar ella i la seva família; l’entrada de les tropes franquistes, etcètera. També explica la història que l’uneix amb Claude Monet, pare de l’impressionisme i un dels pintors més destacats de tots els temps.

Trobareu l’entrevista aqui.

Aquest treball és la segona publicació de Solernou a Memòria.cat. El primer va ser l’estudi sobre l’etapa manresana del periodista Josep Maria Planes.

Aleix Solernou Puig (Sant Joan de Vilatorrada, 1995) és autor del llibre La revolta del poble. L’1 d’Octubre al cor de Catalunya, que es presenta aquest dimecres a Manresa. També comissarià l’exposició “Els herois de l’1 d’Octubre”. Les seves fotografies de l’1-O van aparèixer en diferents documentals i mitjans de comunicació internacionals. Fundador del diari digital Vila-Torrada, és també coautor del llibre L’Abans de Sant Joan de Vilatorrada (1890-1979).

 

Descarregar document aqui

Buscar a tot memoria.cat