Rosa Toran adverteix que la crisi no pot servir de pretext per ofegar la memòria dels camps

En la seva intervenció al Centre Cultural el Casino, dijous passat la historiadora manresana Rosa Toran -directora de l’Amical de Mauthausen-, va defensar la necessitat que la memòria dels camps de concentració estigui per damunt de conjuntures polítiques i econòmiques. Toran va fer aquesta reflexió en el marc del programa del centenari d’Amat-Piniella, poc després de la darrera commemoració de l’alliberament de Mauthausen, en què la manca de representants oficials del govern de la Generalitat, com també l’exigua representació de l’ambaixada espanyola a Àustria, van ser motiu de crítiques.

La historiadora manresana va agrair l’esforç dels ajuntaments de Manresa i de Santa Coloma de Gramenet, que van fer possible que a principis de maig un grup d’estudiants dels dos municipis viatgessin a Mauthausen i Gusen, en el marc d’un programa d’activitats didàctiques organitzades per l’Amical de Mauthausen i centrades enguany en la figura de Joaquim Amat-Piniella.

Rosa Toran -que va pronunciar la conferència Amat-Piniella i l’Amical de Mauthausen durant els anys de la clandestinitat- va fer un recorregut pels orígens de l’associació que presideix, nascuda al marge de la legalitat el 1962, en plena dictadura franquista, sota l’impuls i el suport de persones com Joan Pagès, Amadeu López Arias o el mateix Amat-Piniella.

En la seva intervenció, Toran també va alertar sobre un doble risc: d’una banda, el recurs a la crisi com a pretext per disminuir els ajuts públics destinats a promoure la memòria dels camps i, d’altra banda, la cada cop més freqüent banalització del nazisme a l’estat espanyol. En aquest sentit, va criticar l’última reforma del Codi Penal, que en determinades situacions pot arribar a deixar impunes fets com el negacionisme i l’apologia del nazisme. (Fotografia superior: M. Concepció Segura Sellarès)

 

Buscar a tot memoria.cat