El dibuixant i investigador francès Philippe Guillén -especialista en història del còmic- va visitar Manresa la setmana passada, interessat per la celebració del centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella.
Resident al Llenguadoc i descedent d’exiliats aragonesos, Guillén ha investigat la vida i l’obra de José Cabrero Arnal (1909-1982) -conegut a Catalunya com a Josep Arnal-, amic de Joaquim Amat-Piniella, amb qui l’escriptor manresà va compartir captiveri a Mauthausen. Arnal -nascut a la província d’Osca i resident a Barcelona des de la infantesa- inspirà parcialment a Amat-Piniella el personatge central de K.L. Reich, Emili, el deportat que aconsegueix de sobreviure fent dibuixos pornogràfics per als SS.
Arnal -que abans de la Guerra Civil havia col·laborat en publicacions com K.K.O., T.B.O. i Papitu-, s’acabà establint a París, on treballà com a dibuixant humorístic per al conegut diari L’Humanité, des del qual desenvolupà la seva carrera artística i creà un dels personatges més populars del còmic francès: el gos Pif.
Aquestes i altres dades apareixen recollides a la biografia que Philippe Guillén ha publicat sobre Arnal (Éditions Loubatières, 2011), on també es poden trobar diferents referències a Joaquim Amat-Piniella. (A la fotografia superior, Philippe Guillén, a la dreta, al costat de l’historiador manresà Joaquim Aloy. Sota aquestes línies, imatge de Josep Arnal).