Vídeo de Marcel·lí Lobet i Carles Llussà (2006) en què rememoren l’expulsió d’Amat-Piniella de Manresa

El web de Joaquim Amat-Piniella us ofereix una entrevista de 25 minuts de durada, gravada el 2006, en què Marcel·lí Llobet i Carles Llussà parlen de l’expulsió de Joaquim Amat-Piniella de Manresa.

Els dos entrevistats formaven part del col·lectiu CC (conegut com a Cristians Catalans), que havia organitzat la parada del llibre català a la plaça de Sant Domènec, on l’escriptor supervivent de Mauthausen va anar a signar obres seves.

Marcel·lí Llobet explica (10’20” del vídeo) que ja de seguida hi va anar la policia amb un ultimàtum: Amat-Piniella havia de marxar de Manresa, ja que si no s’haurien d’atendre a les conseqüències. L’expulsió pròpiament dita, però, vindria després. Carles Llussà, que no era present en el moment dels fets, però que els va poder reconstruir amb les informacions que va recollir de diferents testimonis, relata (12’28” del vídeo) que “una determinada persona es va dirigir directament a ell -que el coneixia d’abans de l’any 36- i, posant-se la mà a la butxaca i assenyalant que hi tenia un objecte metàl·lic, i amb un to amenaçador, li va dir que marxés de seguida d’allà perquè no era grat a Manresa… Amb una certa violència i agressivitat, verbal i gestual. Evidentment, això el va impactar, l’Amat, perquè, és clar, [a] persones, que han sofert persecucions gravíssimes, una nova amenaça els afecta molt. Crec que l’Amat es va sentir molt afectat per aquesta actitud hostil en contra la seva persona, amb amenaces físiques i verbals, i això va provocar que, evidentment, l’Amat marxés de seguida.” Llussà recorda “la commoció de les persones que havien viscut aquest acte molt penós per la seva violència i per la seva irracionalitat”.

Podeu veure el vídeo de l’entrevista a Marcel·lí Llobet i Carles Llussà en aquest enllaç.

Buscar a tot memoria.cat